InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vrijeme pogodno za završetak proljećne sjetve

Izvor: srna
16.05.2018 11:45
1

BIJELJINA - Uglavnom povoljni vremenski uslovi tokom prethodne sedmice odgovarali su privođenju kraju sjetve proljećnih kultura, navodi se u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda /RHMZ/.

Posljednje padavine su pogodovale svim poljoprivrednim kulturama, a i vlažnost površinskog sloja zemljišta se popravila, kao i zaliha vlage na dubini od jednog metra. 

Posijani usjevi, kao i ozima pšenica i ječam, imaju optimalne uslove za rast i razvoj i oni se u zavisnosti od područja nalaze u različitim fazama razvoja - od klasanja do cvjetanja. 

Voćarske kulture su u fazama zametanja i porasta plodova, dok je vinova loza u intenzivnom porastu i brzo će početi cvjetati. 

Za normalan rast i razvoj posijanih i niklih usjeva potrebno je da padne nova kiša. 

Toplo i sunčano vrijeme tokom prethodne sedmice povoljno je uticalo na aktivnost insekata, dok su povremena kiša i pljuskovi stvorili uslovi za pojavu biljnih bolesti. 

Prema prognozi RHMZ, tokom narednih sedam dana očekuje se uglavnom pretežno do potpuno oblačno sa češćom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. 

Lokalno su moguće obilnije padavine, praćene gradom i pojačanim vjetrom, a više sunčanog vremena očekuje se krajem sedmice. 


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Rade

16.05.2018. 12:54
Gledam ovamo posejali kukuruz za tri dana ponikao,izutra setam sa cukom trava osvanula pokosena drugo jutro pokupljena treci dan osvanuo posejan kukuruz i kako napisa za tri dana vec bio pet centimetara koje ljudi masine imaju,najgore kad prskaju tecna gov.. a dosta vozim biciklo jer kroz njive ima dosta asfalta,smrdi brate nemoguce.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.