InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

"Nacionalna geografija" priznala rasističku prošlost

Izvor: rtrs
13.03.2018 16:55
0

Američki časopis "Nacionalna geografija" saopštio je da je na rasistički način u prošlosti izvještavao o ljudima širom svijeta. Ignorisane su sve druge rase osim bijele, dok su ljudi druge boje kože prikazivani kao egzotični i divlji, što je doprinosilo utemeljivanju predrasuda, smatra urednica poznatog magazina, Suzan Goldberg.



FOTO: rtrs


Aprilsko izdanje, kojim se obilježava 50 godina od ubistva Martina Lutera Kinga, posvećeno je ljudima svih rasa, a u njemu su zamoljeni istoričari da daju svoje mišljenje o pređašnjim izdanjima Nacionalne geografije.

- Hajde da se suočimo sa današnjom sramnom upotrebom rasizma kao političke strategije i dokažemo da smo bolji od toga, istakla je Goldbergova u uredničkom tekstu "Decenijama je naše izvještavanje bilo rasističko", prenosi Bi-Bi-Si.

Urednica je navela da je neki arhivski materijal časopisa ostavio bez teksta, uključujući fotografiju australijskih Aboridžina iz 1916. godine uz opis: "Ovi divljaci nalaze se na posljednjem mjestu ljestvice inteligencije od svih ljudskih bića".

Univerzitetski profesor Džon Edvin Mejson rekao je za Nacionalnu geografiju da je takav pristup ojačao je rasističke stavove u časopisu sa "izuzetnim autoritetom".

To je objasnio time da je Nacionalna geografija sve do 70-ih godina ignorisala sve ljude drugih rasa osim bijele, a i u rijetkim prilikama kada bi se našli u magazinu prikazivani bi kao fizički radnici ili posluga.

Mejson je takođe istakao da su fotografije susreta sa domorodačkim stanovnicima stvarale atmosferu "nas i njih" i produbljivale razdor između "civilizovanih i necivilizovanih".


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.



Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.