InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Uspješno završena obuka prve grupe operatera na CNC mašinama

Izvor: Gradska uprava
13.03.2018 15:36
3

U Bijeljini je danas upriličena dodjela uvjerenja o završenoj obuci prvoj grupi od 25 polaznika programa osposobljavanja za operatera na CNC mašinama za obradu drveta, u okviru projekta „Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini“.FOTO: Gradska upravaProjekat se realizuje u okviru šireg projekta podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH, koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Grad Bijeljina je glavni implementator Projekta, a partneri su Zavod za zapošljavanje RS – Biro Bijeljina, Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ Bijeljina, Privredna komora Republike Srpske - Područna privredna komora Bijeljina, Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i bijeljinska preduzeća „Steko centar“ i „Mega drvo“.

Teoretski dio obuke izvođen je u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“, a praktični dio u preduzećima „Steko centar“ i „Mega drvo“, a polaznici su stekli znanja i vještine potrebne za obavljanje rada na CNC mašinama za obradu drveta i u preradi drveta, odnosno, za stolara namještaja.

Obuka se izvodi u tri grupe i za sada su završni ispit položili polaznici prve i druge grupe polaznika koji su praktičnu obuku obavljali u „Mega drvo“.

Prednost za učešće u Programu obuke su imali mladi, žene, lica starija od 45 godina, aktivni tražioci zaposlenja, kao i drugi pripadnici osjetljivih grupa, koji su dugoročno nezaposleni i nalazili su se na evidenciji aktivnih tražilaca posla na dan raspisivanja javnog poziva. 

Polaznicima obuke su plaćeni troškovi prevoza i toplog obroka, ljekarski pregled, kao i osiguranje radnika od povrede na radu. 

Nakon završetka obuke za sve tri grupe, najbolji polaznici će imati priliku da se zaposle u preduzećima u kojima su pohađali praktičnu nastavu, ali i u drugim preduzećima koja se bave preradom drveta kojima je potrebna kvalifikovana radna snaga.

- Zahvaljujući podršci donatora i partnera, uspješno se izvodi program obuke. Nadam se da će na kraju projekta biti zadovoljni svi koji su u njemu učestvovali, ali ipak najviše sami polaznici i privrednici, jer su glavni ciljevi projekta smanjenje nezaposlenosti i povećanje ekonomske aktivnosti u Gradu Bijeljina - istakla je šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske iintegracije i glavni koordinator projekta Ankica Todorović uz riječi zahvalnosti svima koji su odgovorno pristupili izvršavanju dogovorenih obaveza u okviru projekta.

Dodjeli uvjerenja prisustvovali su i predstavnici partnerskih preduzeća i ustanova na projektu koji su se složili da je značaj ovog projekta veoma veliki za drvoprerađivački sektor u Bijeljini, koja će na ovaj način dobiti kvalitetno osposobljen i obučen kadar, ali i za lokalnu privredu u cjelini, kao i podizanje njene konkurentnosti.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Beli medo

14.03.2018. 12:12
Da kao sto kazete satnica je od 2,5 -3km .ali mnogi rade za tu satnicu u par tih preduzeca i zadovoljni su.Zar je mala plata od 500,600 km.

Glas naroda

14.03.2018. 07:20
Za stolara sa iskustvom: A sta treba narod da radi? Da sjedi kod kuce i da ceka da im neko donosi hljeb u istu? Svaka cast njima na trudu. Ako ne budu zadovoljni uslovima kod privatnika, moze se skupiti njih dvoje-troje i pokrenuti sopstveni biznis.

Stolar sa iskustvom

13.03.2018. 22:02
Sve je OK,treba edukovati narod,ali cemu sve to ka ce sutra u tim istim lreduzecima morati da rade ka strucnjaci za 2,50 do 3,00 km po satu. Pa sad vi vididite kome se to isplati.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.