InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Čubrilović, Cvijanović: Političke odluke Ustavnog Suda BiH

Izvor: Glas Srpske
13.03.2018 15:26
2

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je stav parlamenta povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike nepromijenjen, imajući u vidu različito tumačenje i politički pristup Ustavnog suda BiH kada je riječ o 1. martu i o 9. januaru.FOTO: Glas Srpske


Čubrilović je istakao da se iz te dvije odluke vidi da je riječ o političkom pristupu suda i da nije poštovan pravni princip.

"Nadam se da će Tim za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike napraviti svoje viđenje situacije i uputiti ga sudu i da će ovaj put biti cijenjena pravna mišljenja i argumentacija, te da neće biti donesena politička odluka", rekao je Čubrilović novinarima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da tema praznika, koja postaje dominantna na političkoj sceni, nije stvar koja može doprinijeti bilo kakvom boljem razumijevanju u okviru BiH.

"Bilo bi bolje da se bavimo temama i pitanjima kojima smo se danas bavili, potpisujući važne sporazume koji se odnose na izgradnju važnih infrastrukturnih projekata, a to znači i na generisanje određenog rasta kroz angažovanje naše operative i uslužnih djelatnosti", smatra Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se u BiH zbog praznika već vodila bitka.

"Nažalost, politički pristupi su evidentni pred određenim pravosudnim institucijama što je tragično, ali isto tako kako neko nađe načina da atakuje na određene stvari, drugi nalaze načine da ih odbrane, i tako će biti i u budućem periodu", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da će se uvijek naći rješenje za 9. janaur.

Tim za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom zahtjeva deset delegata u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike, sutra bi trebalo da na sjednici u Banjaluci definiše odgovor, nakon što svi članovi Tima dostave svoje prijedloge i mišljenja.

Taj odgovor Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine trebalo bi da razmatra i usaglasi u petak, 16. marta, da bi on bio dostavljen Ustavnom sudu BiH do roka koji ističe u subotu, 17. marta, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Deset delegata Vijeća naroda Srpske u zahtjevu podnesenom 25. januara traži od Ustavnog suda BiH da donese odluku da nije u skladu sa Ustavom član tog zakona koji navodi da se "na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike".

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva člana Kluba Hrvata.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Volonter

14.03.2018. 07:22
Kakva ironija da se njih dvoje zale na sudove, a sudovi u Srpskoj jos nijednu vecu presudu protiv njih i Dodika nisu donijeli. Kod nas ne postoji nezavisnost sudova kao u nekim normalnim zemljama.

političke odluke

13.03.2018. 18:04
Ljudi, shvatite već jednom da sudovi nisu nezavisni i da donose političke, a ne sudske odluke. To nije samo slučaj sa Ustavnim sudom, to se dešava i u Osnovnim i Okružnim sudovima. Zaboravite na podjelu vlasti na : izvršnu, zakonodavnu i sudsku. To ne postoji u BiH. Sudije i advokati su se popljuvali na profesiju diplomiranog pravnika !
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.