InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Smanjenje nezaposlenosti i podrška privredi

Izvor: Gradska uprava
13.02.2018 12:53
5

Gradska uprava Grada Bijeljina realizuje projekat „Kontinuiranom institucinalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini“, koji je finansiran od strane Evropske Unije, a sprovodi se kroz program Međunarodne organizacije rada „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u BiH“ s ciljem smanjenjenja nezaposlenosti i podrške lokalnoj privredi.FOTO: Gradska uprava


- Bijeljina je među 15 lokalnih zajednica u BiH izabranih za ovaj projekat, za koji je apliciralo 165 gradova i opština. Projekat je pokrenut na osnovu rezultata istraživanja realizovanog u saradnji sa predstavnicima privrede, a na osnovu koga je zaključeno da je jedan od većih problema privrednika nekvalifikovana radna snaga, kao i trošenje vremena na obuku radnika nakon zaposlenja - istakao je gradonačelnik Mićo Mićić, uz ocjenu da je Bijeljina izuzetno uspješna prilikom kandidovanja projekata kod međunarodnih i domaćih donatora, jer uspijeva da ispuni sve potrebne uslove da bi dobila sredstva za njihovu realizaciju. 

Projekat „Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini“ ima dva dijela – obuku i prekvalifikaciju u oblasti drvoprerađivačke industrije, ali i podršku prilikom samozapošljavanja.

- Oba dijela projekta su izuzetno važna jer se odnose na smanjenje nezaposlenosti u našem Gradu, a biće i od koristi za privrednike koji će na taj način dobiti obučenu radnu snagu u oblasti drvoprerade. Imamo 67 polaznika koji su ispunili uslove i počeli sa obukom. Nadamo se da ćemo nakon završetka obuke imati najmanje 50 kvalitetno obučenih osoba, koje će dobiti sertifikat za završenu teorijsku i praktičnu obuku i da će značajan broj obučenih osoba dobiti šansu za zapošljavanje - navela je šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović.

Dio projekta koji se odnosi na samozapošljavanje Gradska uprava realizuje u saradnji sa Fakultetom poslovne ekonomije Bijeljina. 

- Tu smo odabrali 20 nezaposlenih korisnika iz ranjivih kategorija stanovništva i oni će na obukama steći sva potrebna znanja i vještine koje su im neophodne da otvore preduzetničku radnju. Nakon završetka obuka biće odabrano deset najkvalitetnijih biznis planova, koji će dobiti i određena sredstva iz budžeta projekta, kao podsticaj za početak rada - najavila je Todorovićeva.

Ukupna vrijednost projekta je 412.000 konvertibilnih maraka, od čega je oko 350.000 donacija, a 60.000 KM je obezbijeđeno iz gradskog budžeta. 

Osim Gradske uprave, kao vodećeg aplikanta, u projektu kao partneri učestvuju Zavod za zapošljavanje, Regionalna privredna komora, Fakultet poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Tehnička škola „Mihajlo Pupin“, kao i preduzeća „Steko“ i „Mega drvo“. 

U okviru ovog projekta Tehnička škola će dobiti mašinu za obradu drveta za obuku polaznika. Krajnji očekivani rezultat je kvalifikovana radna snaga za potrebe lokalne privrede i unaprijeđena saradnja lokalne uprave, obrazovnog sistema i privrede.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Top model

14.02.2018. 14:15
Ankica

Jadno

14.02.2018. 10:01
Besplatna obuka i uvjerenje o osposobljenosti od strane Ministarstva prosvjete, odnosno Tehničke škole ili Fakulteta, i opet se neko buni, interesantan smo mi narod, u krajnjem slučaju sa tim papirom, ako ti se ne svide ponuđeni uslovi kod nas, možeš otići u inostranstvo...

Uh

13.02.2018. 17:06
Kako je dobra ova Ankica Todorovic!

Makso

13.02.2018. 14:47
Hoce li vlasnik "Mega drvo" da kaze studentima i ucenicima kako njegovi zaposleni prezivljavaju sa platom od 450 KM?

Mile

13.02.2018. 14:18
Sve transparentno i posteno!
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.