InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Firma Dodikovog zeta za godinu zaradila 3,4 miliona KM

Izvor: capital.ba
13.02.2018 09:56
5

BANJALUKA – Najkvalitetnije fazonske komade i vodovodni materijal u Republici Srpskoj nudi „Interkont – Komerc“ iz Banjaluke u vlasništvu Spasoje Zeljkovića, supruga sestre predsjednika RS Milorada Dodika. Reći će to u opštinama i gradovima u kojima je lokalna vlast mahom u rukama Saveza nezavisnih socijaldemokrata i koalicionih partnera gdje je ova firma tokom prošle i ove godine odnijela pobjede na 37 tendera teških više od 3,4 miliona KM, pokazalo je novo istraživanje poslovnog portala CAPITAL.ba.

Ugovori koje je Zeljkovićeva firma potpisivala sa javnim preduzećima u RS i ovog puta govore da postoje jake političke veze koje stoje iza desetina hiljada maraka vrijednih poslova.

Najunosniji posao „Intekont – Komerc“ 28. aprila prošle godine sklopio je sa banjalučkim „Vodovodom“ koji je za vodovodni materijal, odnosno armature i fazonske komade izdvojio 737.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Ni mjesec dana kasnije, 19. maja, isto javno preduzeće je, po cijeni od čak 514.000 KM, od ove firme nabavilo vodomjere i rezervne dijelove, kao i ogrlice za vodovodne priključke.

Izuzetno vrijedni poslovi redali su se i ove godine pa je 10. januara, takođe za nabavku vodomjera, rezervnih dijelova i ogrlica za vodo-priključke, ali i armature i fazonske komade, na dva tendera „Vodovod“ Zeljkovićevom „Interkomercu“ dodijelio ugovore vrijedne 317.200 KM i 202.900 KM.

Tako je samo od banjalučkog „Vodovoda“ ova firma zaradila nevjerovatnih 1,77 miliona KM.

Vijesti o kvalitetu brzo se šire pa je i zvorničko preduzeće „Vodovod i komunalije“ za kupovinu vodovodnog materijala 11. septembra prošle godine odabralo „Interkont – Komerc“ za cifru od oko 250.000 KM. Isti materijal zatrebao je i ove godine pa je 28. januara Zeljković inkasirao još oko 14.000 KM.

Derventskom „Komunalcu“ usluge „Interkonta“ zatrebale su u junu prošle godine pa je samo u jednom danu, 9. juna, ova firma odnijela pobjedu na čak četiri tendera vrijedna oko 113.500 KM. Trijumfe na pet javnih nabavki poznatoj firmi namijenilo je i Trebinje, a „Vodovod“ iz ovog grada sitne fitinge, vijke, matice, vodomjere, cijevispojnice i reparaturne ogrlice prošle godine platilo je po cijeni od oko 97.000 KM.

Da su vodovodi u RS zadovoljni robom dokazuje i onaj u Brodu gdje je Zeljkovićeva firma 8. maja prošle godine zaradila oko 25.000 KM. Četiri mjeseca ranije u „kvalitetniju budućnost“ vodovodne mreže oko 68.500 KM uložilo je i komunalno preduzeće „Budućnost“ iz Laktaša, a istog januara fazonske komade i armature za vodovodnu i kanalizacionu mrežu od predsjednikovog zeta kupio je i prnjavorski „Vodovod“. Taj posao težak oko 100.000 KM firma je podijelila sa „Vodoskokom“ iz Tomislavgrada, „Hidroinženjeringom“ iz Banjaluke i „Polikom“ sa Ilidže.

„Vodovod Prijedor“ 20. januara 2017. godine „Interkont – Komercu“ dodijelio je čak šest ugovora vrijednih oko 312.000 KM sa uračunatim PDV-om.

Međutim, i ostale opštine i gradovi nisu imuni na kvalitet „Interkontovih“ fazonskih komada. Dobojski „Vodovod“ prošle godine sa Spasojom Zeljkovićem sklopio je četiri ugovora za nabavku fazonskih komada, vodovodne armature, vodomjera , rezervnih dijelova, vodomjera za radijsko čitanje i radio module nešto više od pola miliona KM. Isto toliko ugovora teških oko 185.000 KM firma je potpisala i sa komunalnim preduzećem „ViK“ iz Istočnog Sarajeva.

Fazonski komadi o trošku građana RS

Tržište kompanije „Interkont – Komerc“ godinama je gotovo identično. Tokom 2015. godine ona je zaradila 1,17 miliona KM maraka nabavljajući materijal za vodovode u Istočnom Sarajevu, Doboju, Gradišci, Prijedoru, Trebinju i Banjaluci.

Prošlogodišnje istraživanje portala CAPITAL.ba i Transparency International u Bosni i Hercegovini o trošenju sredstava javnih preduzeća, pokazalo je da je Zeljkovićeva firma povezana sa kompanijom „SB Invest“ koja je osnovana 2008. godine.

Osnivački ulog iznosio je pet hiljada maraka. „SB invest“ osnovale su firme „TN invest anstalt“ iz Lihtenštajnja koja je uložila 3.000 KM i Zeljkovićeva firma „Interkont – Komerc“ registrovana u Laktašima sa ulogom od 2.000 KM.

Sa Vodovodom i kanalizacijom u Istočnom Sarajevu „Interkont – Komerc“ sklopio je tokom 2015. godine tri ugovora za nabavku „fazonskih komada, pocinčanih cijevi fitinga, spojnog materijala, reparaturnih spojnica i uličnih kapa“.

Vrijednost ugovora iznosila je 236.968 maraka. Sa dobojskim „Vodovodom“ potpisano je sedam (153.674 KM), sa prijedorskim četiri (152.992 KM), a sa trebinjskim takođe sedam ugovora (122.245 KM).

Najviše ugovora i tada je potpisano je sa banjalučkim „Vodovodom“ – čak 12 i to u iznosu od 194.650 KM. Sa „Vodovodom“ u Gradišci potpisana su samo dva ugovora, ali je njihov iznos ubjedljivo najveći.

Za kupoprodaju fitinga, fazonskih komada i armatura izdvojeno je 201.890, a za kupoprodaju vodomjera 107.782  KM.

Zeljkovićeva kompanija je tokom 2016. godine sklopila 24 ugovora sa vodovodima i komunalnim preduzećima u RS.

Ukupna vrijednost tih ugovora iznosila je oko 1,5 miliona KM. Od toga je sa „Komunalcem“ iz Dervente sklopljeno šest ugovora, pet ugovora je potpisano sa banjalučkim „Vodovodom“, tri ugovora sa „Vodovodom“ Doboj, po dva ugovora sa vodovodima iz Trebinja, Istočnog Sarajeva i Broda i komunalnim preduzećem „Budućnost“ iz Laktaša i po jedan ugovor sa vodovodima iz Prnjavora i Zvornika.

„Interkont-komerc“ je dobro poslovao i sa Željeznicama Republike Srpske. Tokom 2015. godine potpisana su dva ugovora čija je ukupna vrijednost 1.108.406 KM.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Kriminal u BN

13.02.2018. 16:04
BUK PROMET je Micin isto,namjesta tendere sam sebi.

MicoTajkun

13.02.2018. 14:26
Kad ovoliko krade Kradonacelnik Bijeljine zajedno sa svojim banditima, mozemo tek onda zamisliti sta je tek na vrhu vlasti. Mislim da bi Goli Otok bio previse mali da primi svu tu gamad.

Isti naš Mićo - BUK

13.02.2018. 12:41
Nešto mi ovo poznato. Zar u Bijeljini nije isti slučaj sa našim Kradonačelnikom? Mada, ne vidim da objavljujete takve stvari. Al dobro, svako svog čuva, a drugog pljuje.

Milokrad

13.02.2018. 11:51
Privatizovana drzava, 10 ljudi bliskih Dodiku drzi sve. Zacarani krug.

Ovce

13.02.2018. 10:13
Hahahahaha
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.