InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Samo FBiH ima koristi od izvoza junetine u Tursku

Izvor: InfoBijeljina.com/srna
13.02.2018 09:28
0

Stočari iz Republike Srpske upozoravaju da će samo Federacija BiH imati korist od izvoza junetine u Tursku, jer taj posao obavlja jedino firma iz tog entiteta - mesna industrija "Mujanović" Sarajevo, piše "Glas Srpske".FOTO: atvbl.com


Poljoprivrednici iz Srpske navode da su u minusu u vezi s tim poslom, da situacija nije promijenjena i da je nova tura otkupa junetine za Tursku počela prije desetak dana. 

"Niko iz Srpske ne izvozi meso u Tursku i mi smo samim tim u podređenom položaju. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović se ne zalaže za nas. FBiH, odakle je i otkupljivač, skida kajmak, a mi radimo s gubicima", rekao je potpredsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Ranko Sarajlić. 

On tvrdi da je posao izvoza junetine u Tursku služi za manipulaciju i mešetarenje, a nikako za razvoj domaće mesne industrije i stočarstva. 

Predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić rekao je da je prije nekoliko dana prodao firmi "Mujanović" 20 junadi za izvoz u Tursku, te da bi situacija bila bolja da Srpska ima svog izvoznika za pomenuto tržište. 

On je dodao da je u Semberiji "na čekanju" oko 2.000 grla te stoke, te da stočari ne znaju da li će uspjeti da je prodaju. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je ranije da je trenutno od Turske otvoren aranžman za 5.000 tona junetine. 

"Do zastoja izvoza mesa u Tursku došlo je jer je jedan od izvoznika skinut sa liste zbog neispravne pošiljke /mesna industrija `Bajra` Travnik/. Sklopljen je aranžman sa drugim izvoznim objektima i otkup žive stoke u BiH je počeo 31. januara", naveo je Šarović.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.