InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U školama u RS 2,7 miliona izostanaka u prvom polugodištu

Izvor: Nezavisne
13.02.2018 09:23
2

Izostajanje i bježanje đaka sa časova postalo je veliki problem u osnovnim i srednjim školama u RS, pa je tako samo u prvom polugodištu ove godine broj izostanaka premašio 2,7 miliona.FOTO: Nezavisne


"U osnovnim školama Republike Srpske u prvom polugodištu učenici su napravili 1.650.052 izostanka, od toga 1.618.229 opravdanih i 31.823 nepravdana, što iznosi 17,19 izostanaka po učeniku", kazali su iz Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Dodaju da su učenici u srednjim školama napravili 1.121.251 izostanak, od toga 996.550 opravdanih i 124.701 neopravdan, što iznosi 28,24 izostanka po učeniku.

"U osnovnim školama najviše izostaju sa časova matematike i srpskog jezika, a u srednjim školama iz matematike, srpskog jezika i stručnih predmeta", kazao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kaže da djeca u školama "kalkulišu" i izostaju namjerno zbog nekih predmeta.

"Kada su u pitanju kontrolni i pismeni radovi, djeca izbjegavaju nastavu", kazao je Popržen.

On je dodao da su školama vezane ruke što se toga tiče.

"Možemo sumnjati, ali ne možemo dokazati", kazao je Popržen.

Branislava Pejašinović, direktorica OŠ "Branko Ćopić" Banjaluka, kazala je da nema poseban predemet s kojeg djeca izostaju najviše, ali je saglasna da je svakako veliki broj izostanaka učenika, međutim, kako kaže, uglavnom su to u pitanju bolesti.

"Za sve te izostanke nastavnici posjeduju ljekarska uvjerenja", dodala je Pejašinovićeva.

Prema riječima Duška Đurića, direktora Ekonomske škole Bijeljina i predsjednika Aktiva direktora srednjih škola semberske regije, izostanke uglavnom pravdaju roditelji zbog zdravstvenog stanja učenika.

"Često se dešava da đaci izostaju zbog bavljenja nekim spotom, a manji broj izostanka je zbog nekih predmeta", kazao je Đurić.

Prema njegovim riječima, kada su organizovani kontrolni radovi određeni broj učenika namjerno izostaje sa časova.

Stevica Džogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor, ističe da učenici namjerno izostaju i po dva-tri dana da se spreme i dobiju dobre ocjene, a roditelji im to pravdaju.

"Što se tiče neopravdanih časova, tu se uglavnom radi o kašenjenju na prve jutanje časove", kazao je Džogazović.

Dodao je da se problem velikog broja izostanka može riješiti uz bolju saradnju roditelja te učestalim sastancima odjeljenskih zajednica.

Brojke za prvo polugodište u RS

Osnovne škole

Ukupan broj izostanka: 1.650.052

Opravdani izostanci: 1.618.229

Neopravdani izostanci: 31.823

Ukupan broj izostanka po učeniku: 17,19

Srednje škole

Ukupan broj izostanka: 1.121.251

Opravdani izostanci: 996.550

Neopravdani izostanci: 124.701

Ukupan broj izostanka po učeniku: 28,24


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Snezana

13.02.2018. 16:11
E pa doktorko Marija, ovdje je rijec o izostancima, a ne o zdravstvenom kartonu svakog ucenika. Ali ako cemo o tome, vecina starijih ucenika MORA da ide u skolu, i bolesno, jer pojedini nastavnici i profesori, ni sa opravdanjem ne zele da opravdaju casove. I iako ste medicinski radnik, trebate da budete svjesni da se Vase dijete i te kako moze razboljeti. Virusi, prehlade i gripe su postojali oduvjek, uvjek su djeca u skoli dobijala razne gripe. Ali danas je to drugacije, jer je mene majka lijecila rakijom i lukom, pa nikakve posledice nisu ostale, a danas, zbog takvih medicinskih, obrazovanih radnika, truju djecu od 6-7 godina kojekavim inekcijama i tableta, pa vidimo dokle to polako, ali sigurno, dovodi. Lijep pozdrav

dr. marija

13.02.2018. 13:52
majka sam prvačića.medicinski radnik.neodgovorni roditelji dovode na nastavu bolesnu,neizliječenu i zaraženu djecu.poslije prve doze lijekova,djetetu je bolje.povlače se simptomi.ali nije izliječeno.ovim načinom ugrožavaju kako zdravlje svog djeteta,onda i ostale djece u školi.trbušni virusi opustoše odjeljenja.glas zdravog razuma,odgovornost,dobru namjeru ne čuje niko.imaju li ljudi mozga i morala?postoji li u ovoj državi zakon?apelujem na sve institucije da se pozabave ovim pitanje.šta je sa redovnim i vanrednim sistematskim pregledima?pobogu to su samo djeca.ako nam njihovo zdravlje nije na prvom mjestu,šta jeste? lijep pozdrav svima, marija
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.