InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U Bijeljini su živjeli i Jevreji

Izvor: BN TV
29.01.2018 19:29
7

Profesor srpskog jezika Karmela Rakić, u saradnji sa svojim učenicima iz Gimnazije „Filip Višnjić”, napravili su dugometražni film o životu Jevreja u Bijeljini, u kojem govore o uticaju jevrejske zajednice u Semberiji i njihovim djelima na području ovog grada.FOTO: InfoBijeljina


Iako svakodnevno prolazimo pored određenih starih građevina u Bijeljini, malo ko zna da su ih podigli članovi tadašnje jevrejske zajednice, a upravo ovaj film je pomogao da se ne zaborave. Ideja za nastanak filma nastala je nakon izložbe o bijeljinskim Jevrejima koja je postavljena u Muzeju.

Profesorica Rakić je nakon sakupljanja građe koju joj je ustupio bijeljinski Muzej napisala scenario, a zajedno sa učenicima, bez ikakvih sredstava i budžeta, uz pomoć mobilnih telefona, snimaka lokalne televizije i angažovanju učenika oko montaže nastao je dugometražni film koji je prikazan i prilikom posjete stručnjaka za holokaust prof Gideona Grajfa. 

Film je preveden i na engleski jezik, a premijerno je je prikazan u maju prošle godine uz malu zainteresovanost i građana i medija. Ipak ovaj film je stigao mnogo dalje.

Autorka filma naglašava da ovo nije samo obična priča o Jevrejima u Bijeljini, nego da je priča o holokaustu jedna od najvažnijih koju ljudi moraju da nauče da savladaju.

Rijetki stari Bijeljinci sa nostalgijom se sjećaju danas svojih sugrađana, porodica Altarac, Alkalaj, Danon, Salom, Papo i ostalih, ali i Riste Ristića koji je u kasno veče 2.8.1942. išao po jevrejskim kućama i upozoravao preostale Jevreje, uglavnom žene i djecu, na predstojeću ustašku raciju, zbog čega je proglašen za pravednika među narodima 31.8.1994. godine. 

Kada su ga pitali da objasni kako je pomagao Jevrejima, jednostavno je rekao: „Učinio sam sve što sam mogao da spasem Jevreje jer sam ih volio.”


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Silvana.Vi nazivate ono malo spomenika groblje?Nemogu da vjerujem.Ovo su činjenice i sve je apsolutno tačno.Ja sam rodjena Bijeljinka ipoznajem istoriju svoga grada jako dobro.Ljubazan pozdrav is Züri

01.02.2018. 00:06
Ono nekoliko jadnih spomenika vi nazivate grobljem?????Sve je apsolutno tačno sto sam napisala.Kuća njgegove majke se nalazi odmah kod Crkve u centru koju je nažalost isto tako neko prisvojio.Jevreji su jako puno doprinjeli razvoju grada.Inače sam iz Galca (dali neko zna kalo je Galac dobio ime)ja znam dosta toga jer me to interesuje a rodjena sam Bijeljinka i poznajem istoriju svoga grada jako dobro.I volim to što znam i što sam čula od svojih predaka da prenesem dalje.Ljubazan pozdrav svima koji ovo pročitate . Zürich

Bijeljina

30.01.2018. 19:54
Silvana, pises potpuno netacne stvari koje ce neko da procita i povjeruje. Jevrejsko groblje u Bijeljini postoji jos uvijek, nalazi se u Sremskoj ulici, kod Binga. Cinjenica da je malo zapusteno ali postoji. Tako da svog zubara slobodno mozes da dovedes da ga obidje.

Silvana

30.01.2018. 09:40
Poznajem jednoj jevreja u Švajcerskoj on je moj zubar.Čak sam i moju mamu odvela jednom jod njegakad je bila kod mene u gostima i hitno joj zatrebao zubar, i nije hteo da joj naplatiMama mu je Rodjhena u Bijeljini.Obećala sam mu da cu otici i slikati jevrejsko groblje.Kada sam otisla i vidjela da su na groblju napravili kuce....Žalosno.A i onu malu tablu sto su stavili.....kao spomenik.Nisam ni nju htjela da slikam da mu pokažem ...Pričao mi je dosta o svemu i volio bi da jednom posjeti Bijeljinu...Šta ima da vidi?A da ne govorim o kuci u kojoj senjegova majka rodila i svim ostalim jevrjsikm kućama u centru grada koje su prissvojili....da nekažem ko?

nekadašnja gimnazijalka

30.01.2018. 09:08
Šta bismo bez gimnazijalaca ? Uvijek su bili lučonoše, napredni u svojim idejama,odskakali, bez uvrede, od ostalih srednjoškolaca.

Tajfun

30.01.2018. 08:11
A danas bijeljinski tajfun tu napravio parking.

123

29.01.2018. 21:59
Lijepo sto se neko sjetio da obradi tu temu. Sve pohvale za profesoricu i ucenike.

Vojvoda

29.01.2018. 20:53
Dje sinagoga
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.