InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nova pravila za nabavke u februaru pred ministrima

Izvor: Glas Srpske
12.01.2018 18:36
0

Nacrt izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH trebalo bi da narednog mjeseca bude dostavljen Savjetu ministara BiH, ali još niko ne može sa sigurnošću reći kada će nova pravila stupiti na snagu.FOTO: Glas Srpske


Primjena važećeg zakona koji reguliše tu oblast počela je u novembru 2014. godine, a radna grupa čiji je zadatak da definiše njegove izmjene počela je sa radom prošle godine jer je prvobitni plan bio da taj posao bude završen do kraja 2017. godine. Glavni cilj izmjene zakona, kako su kazali u Agenciji za javne nabavke BiH, je unapređenje tehničkih procedura, podizanje transparentnosti i usaglašavanje sa novim direktivama EU.

Tehnički sekretar Udruženja građana "Tender" iz Banjaluke Igor Vukajlović kazao je da je dogovoreno da njihovi prijedlozi za izmjene zakona budu dostavljeni radnoj grupi do polovine januara.

- Radna grupa najviše radi na usklađivanju zakona sa direktivama EU i nastojanju da se poboljša transparentnost, ali još nije poznato na koji način će to ići. Dogovoreno je načelno da će biti sastanak u drugoj polovini januara, na kojem bi trebalo da budu izneseni konkretni prijedlozi. Vjerujem da će do kraja januara ili u februaru prijedlog biti upućen u Savjet ministara BiH - rekao je Vukajlović.

Javne nabavke godinama su pod lupom zbog veoma lošeg stanja u toj oblasti. Gotovo petina ugovora zaključena je u direktnom pregovaračkom postupku, odnosno bez objavljivanja javnog poziva za nabavku.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.