InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Odzvonilo profesorima sa duplim radnim knjižicama

Izvor: Glas Srpske
12.01.2018 17:21
2

Većina profesora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji su do sada imali dvije, pa i ti radne knjižice, ubuduće će raditi honorarno, zbog čega će budžet ove visokoškolske ustanove ostati puniji za oko pola miliona maraka.FOTO: InfoBijeljina


Prema riječima vršioca dužnosti rektora ovog univerziteta Steve Pašalića, za oko 40 profesora koji su bili zaposleni na ovom univerzitetu, a uporedo su bili i u stalnom radnom odnosu u nekoj od ustanova izvan granica Srpske riješen je radno-pravni status, uglavnom sporazumno.

- Njih 31 je prihvatilo status honorarca, dok će njih petoro biti angažovano na pola radnog vremena. Mali broj profesora, njih četvoro, nije pristao da radi honorarno, zbog čega su dobili otkaz - kazao je Pašalić.

Dodao je da je ostalo desetak profesora sa neriješenim radno-pravnim statusom, što bi uskoro trebalo da bude riješeno.

- Univerzitet je izdvajao mnogo novca za doprinose i ostale obaveze prema profesorima koji su bili u stalnom radnom odnosu kod nas, ali i u drugim ustanovama, uglavnom u Srbiji. Oni će sada kao honorarci imati neto primanja za nijansu manja u odnosu na period dok su bili u stalnom radnom odnosu - rekao je Pašalić.

O svemu tome, dodaje, obaviješten je i resorni ministar, koji se, kaže, složio da profesori istovremeno ne mogu raditi na dva mjesta, ali da mogu birati gdje ­će raditi.

- U Srbiji imaju rigoroznije mjere. Tamo kada saznaju da neki profesor uporedo radi i u Srpskoj ili nekoj drugoj zemlji u okruženju, dobija otkaz, a od njih je zahtijevano i da vrate plate koje su zaradili tokom duplog radnog odnosa - istakao je Pašalić.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Milišić je istakao da je ovo značajan korak ove visokoškolske ustanove.

- Imamo podatke zavoda za zapošljavanje RS i Srbije o svim profesorima iz kojih se jasno vidi na koji način rade. Među njima je bilo i profesora sa trostrukim radnim odnosnom - kazao je Milišić.

Predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić je istakao da je ovo samo jedan od dokaza da su promjene na oba javna univerziteta bile neophodne.

- Novi rektor u Istočnom Sarajevu je u kratkom vremenu pokazao odlučnost i hrabrost da se uhvati u koštac sa problemima u visokom obrazovanju. Njegov potez je za svaku pohvalu - rekao je Savić i dodao da se pomaci vide i na Univerzitetu u Banjaluci.

U rješavanje statusa profesora sa više radnih knjižica krenulo je, kaže Savić, i novo rukovodstvo banjalučkog Univerziteta, gdje je ovaj problem znatno manji u odnosu na Istočno Sarajevo.

Izbor rektora

Stevo Pašalić je istakao da je sve spremno za izbor rektora Univerziteta Istočno Sarajevo, a zeleno svjetlo za raspisivanje konkursa trebalo bi da da Senat u februaru.

- Senat bi krajem marta trebalo da donese konačnu odluku koji od prijavljenih kandidata je najbolji za novog rektora - kazao je Pašalić.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

bivsi student

13.01.2018. 10:04
U Bijeljinu dolaze i jako cijenjeni profesori regiona, pa i svijeta, naravno da ih i treba platiti dobro, kvalitet fakulteta je i u kadru koji predaje. Ovakvom gluposcu, samo mozete da otjerate takav kvalitetan kadar, i da vazne predmete prepustite kojekakvim laicima.

Zabrinuti gradjanin

12.01.2018. 17:58
Sve uhljebi! Rijetko ko i dolazi, al masno naplacuje svoje ime. Asistenti predaju, drze ispite ocjenjuju, a onda nekad, nekad kada indeks dodje do profesora isti potpise ocjenu. I to zna polijepo da se ceka...Sve bih ja vas motkom, sve redom!
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.