InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Najstarije bijeljinske porodice i Mahale u staroj Bijeljini

Izvor: infobijeljina
11.01.2018 22:05
18

Bijeljina leži u uglu između Save i Drine. Blizu ovih rijeka zemljište je močvarno, i one često pomjeraju svoja korita, zbog toga je bilo nemoguće u njihovoj blizini podići veće naselje.FOTO: infobijeljinaMjesto gdje leži Bijeljina nije bilo sasvim povoljno, jer je i ono bilo močvarno. Ali su se na ovom mjestu ukrštali putevi: Jedan koji je išao od Tuzle preko Majevice za Bijeljinu, i drugi koji je polazio od Brčkog i išao preko Bijeljine i Janje za Zvornik.

U sličnom položaju kao Bijeljina, leži i varošica Janja. Ali kako ona nije bila na raskrsnici puteva kao Bijeljina, to se Bijeljina više razvijala. Bilo bi sasvim prirodno da je najstariji deo Bijeljine na mjeszu gdje se ukrštaju putevi. Ali kako je to mjesto bilo močvarno, najstariji dio grada leži više prema jugoistoku, u kraju koji se zove Galac. Zemljište je ovdje nešto više i suvlje, te je bilo pogodnije za naseljavanje. Zatim se zemljište isušivalo , krčilo i naseljavalo, te se varoš raširila od Galca prema Janjici. Za vrijeme Mehmeda paše Vidajića središte grada je obuhvatalo jedan dio Imamovića Mahale bilo opasano zidom. Poslije Okpuacije grad se dalje širio, naročito poslije prokopavanja kanala Dašnice (1794. godine) tako se u mnogome zemljište isušilo i omogućeno je naseljavanje i oko Dašnice.

Varoš se dijeli na mahale, koje se zovu po imenima rodova, što su u njima nekada živjeli ili se istakli (Imamovići, Dautovići) ili po geografskim predmetima (Dašnica, Janjica, Ledinici) ili po ranijem stanju (Pašine bašče).

Prema tadašnjem popisu u Bijeljini ima 13.700 stanovnika. Od toga su 8000 muslimani, 3.700 pravoslavni, 1550 katolici i 450 mojsijevci. Iako su muslimani najmnogobrojniji, ipak se u gradskom životu oni mnogo ne ističu. U trgovini vode prvu riječ pravoslavni i mojsijevci. Porodice pravoslavnog stanovništva ranije su se doseljavale iz Hercegovine. One su dolazile iz viših predjela, gdje je klima oštrija, i ovdje su naišle na močvarno zemljište. Zbog toga su podlijegale tuberkolozi i malariji pa zbog toga nema mnogo starih pravoslavnih porodica, najstarije su od kraja 18. vijeka.

U najstarije doseljenike spadaju Lazić i Spasojevići, čiji su preci došli krajem 18. vijeka iz Trebinje. Kada su došli u Bjelicu ( kako se Bijeljina tada zvala po mnogim bijelim vrbama ),u njoj su tada bile 3 do 4 muslimanske kuće. Doseljenici su podigli kućicu pletaru, koju su im muslimani zapalili. Docnije su sagradili dugu i široku kuću, a kako ih muslimani nisu ostavljali na miru, oni su rekli da je ta zgrada crkva, a ne kuća. Tako je ova kuća ostala pošteđena i trajala je sve do 1907. godine. Ona je imala samo jedno odjeljenje, u kome su spavali i čeljad i stoka.

Druga tako stara porodica jesu Marinkovići. Njihov se deda doselio iz Hercegovine u selo Popove kod Bijeljine. Tu je došao u sukob sa begom i preselio se u Zvornik. Njegovi sinovi su zatim došli u Bijeljinu.

Simići su došli iz Mostara u prvoj polovini 19. vijeka. Njihov predak je bio terzija i trgovac.

Mitrinovići su se doselili takođe iz Mostara sredinom 19. vijeka. Njihov predak je bio kazanđija i trgovac.

Jovanović i Vulešević poreklom su iz sela Jušići (kod Trebinja). Njihov je predak kao dječko došao oko 1865. godine sa kiriđzijama u Sarajevo, odatle u Bijeljinu.

Mnoge porodice pravoslavnog stanovništva doselile su se u novije doba iz obližnjih sela: Lazići iz Balatuna, Katići iz Trnjaka, Todorovići i Jovičići iz Čađavice. Ovo se doseljavanje i sada vrši.

U najstarije muslimanske porodice spadaju : Salihovići, Pašalići, Oručevići, Hurundžići i Ajanovići. Muslimana ima takođe doseljenih iz Hercegovine, ali i iz okolnih krajeva. Od Vidajića, koji su u Bijeljini došli iz Zvornika, porijeklom su Pašići i Vidajići. Kad su 1862. muslimani izašli iz Srbije, neki su se naselili u Bijeljinu. Tada su došli Grapčanovići iz Užice, i Šapčani iz Šapca. Ostali su otišli za Šamac.

Katolički svijet počeo se doseljavati u Bijeljinu poslije Okupacije. Tada su došli Colić, zidar iz Travnika, ; Bauer, trgovac iz srema ; Vanek, industrijalac, koji je podigao parni mlin,i drugi, većinom činovnici i službenici. Jevreja je u Bijeljini bilo krajem prve polovine 19. vijeka, i bavili su se većinom trgovinom. Potomci tih porodica jesu : Montiljo, Altaras i Levi. Sredinom 19. vijeka doselili su se iz Sarajeva i Travnika. Neku bijeljinski Jevreji prešli su u Sarajevo ili Beograd. Poslije Okupacije doselili su se Jevreji aškanaskog reda.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

miroslav radic lajak

21.04.2018. 09:20
jasno je, kao u vjeki vjekova svi smo mi isti, ma kog roda bili, stvorili jedno,BJEZANIJOM, Amin,Amen, ili kako se vec kaze na jezicima svih onih koji su bjezeci nasli mjesto u SEMBERIJI u prevodu [onih preko] Drine ili Save .

Baltazar!

22.03.2018. 06:29
Jeremija! Da nisi mozda ti te spomenike ubacio? Ti i tebi slicni su doveli do ovolike medjusobne mrznje. 

Jeremija

21.03.2018. 09:53
А од куде у темељима џамије православни споменици?

Baltazar!

19.02.2018. 06:48
Dr.Mehmedahmed Ahmedmehmedović: Tvoj komentar govori o tebi i tvome QI (koeficien intelegencije) toliko da je svaki komentar suvisan na ovo sto si ti napisao! Shvatite jednom, da je grad Bijeljna. od svog nastanka uvjek procentualno (%) imala vise nesrpskog stanovnistva nego srpskog. Nemojte da se igramo lazi!! Svi Vi koji ste ovdje komentarisali, imate toliko mrznje prema drugim narodima da to nije normalno. Znam da ce biti i ovakvih i onakvih komentara na ovaj moj komentar. Ali nemoze mi biti svejedno kada citam ove Vase komentare. Gdje zivite svi vi? Tekst je takav kakav jeste, ima tu promasaja u svakom slucaju. Ali mrzjeti toliko druge a sebe gurati u prvi plan, to mi nikada i niko nemoze opravdati i reci da je to tako. Pozz i zivi bili,

Baltazar!

19.01.2018. 06:28
Hvala na objavi mog komentara i iz dana u dan sve vise vasih citalaca pokazuje koliko su zatrovani Nacionalizmom. Za njih je Adolf Hitler bio HUMAN.......

Dr.Mehmedahmed Ahmedmehmedović

18.01.2018. 23:50
Tekst je laž. Moja porodica, srpska, je u Bijeljini skoro 400 godina. Ovi "muslimani" koji su "bili većina" su islamizovani srbi, primer iz teksta je mehmed paša Vidajić. Ne moramo u Republici Srpskoj da čitamo a vi da pišete politički korektne bajke kako se to mora u federaciji.

Dositej

12.01.2018. 18:39
Zašto mi niste objavili komentar, koji sam poslao jutros, oko 8.15? Ništa nije uvredljivo ili izmišljeno, za razliku od većine vašeg članka. Pozdrav.

Neko je ugasio svjetlo

12.01.2018. 17:51
Kurir Jovica, niko ne spori da je muslimana (a ne bošnjaka, jer su to oni tek od 1992) bilo više u gradu. Dio razloga sam naveo. Vjerovatno i danas u po taji jecas i zalis za Titov i Rockom, s toga neću se upustiti u detalje. U nekakve srpske kadrove nemoj ubrajaju Velja Antica (kao doživotnog SKJ aparatcika) i njemu slične. Razmisli ko su bili direktori uglednih bn preduzeća, ko je vedro i oblacio u tada SDK itd itd.

jovica

12.01.2018. 16:19
Cinjenica je da u gradu uvijek je bilo vise Bosnjaka a ovaj nekakav sto pise da je toliko i toliko bilo srpskog zivlja uposleno prema Bosnjacima samo hlupa i ja sam nekih 70 g0dina i dan danas zivim u Bijeljini pa samo treba realno govoriti istinu.

Semberac

12.01.2018. 13:03
Citajuci komentar ovog muslimana "Bjeljinca" moze se zakljuciti da su izbjegli srbi u Bijeljinu dosli zato sto su oni tako hteli, a ne zato sto su pobjegli od muslimansko-ustaskog noza koji je sprovodio teror nad srbima na teritoriji pod kontrolom muslimana. Kamo srece da su i izbjegli srbi prtotjerani u inostranstvo. Opste je poznato da su bijeljinski muslimani iskoristili priliku i pocetkom rata otisli u zapadnu Evropu. Nije bilo drugog nacina da napuste bijeljinsku kasabu.

(ne)pismenost

12.01.2018. 12:48
"Njihov je predak kao dječko došao..." :D

Neko je ugasio svjetlo

12.01.2018. 12:25
Činjenica je da su Turci osvajajuci ove krajeve, kao vlast i uzurpatori naseljavali urbane centre a hrišćani bežali dalje u nedodjijee, današnja sela koja su bila manje vise šume i ratovi. Zatim nakon buna protiv Turaka srpski krajevi su pretrpeli velika pustosenja paljenja i progon stanovništva. I na kraju pod Titom i njegovim bezmoralnim slugeranjama Colakovicem i Mijatovicem tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka muslimani naseljavaju (i odmah dobijaju posao) veliki broj svojih muslimana iz Teocaka i drugih planinskih naseobina i vukojebina sve u cilju kreiranja demografske slike. Da krajem 80-tih nisu izgubili kompas i počeli da se osilno i bahato ponašaju prema Srbima možda se 1992 ne bi ni dogodila. Postojale su prave bande lokalnih jalijasa koje su terorisale narod. Postojali su kafici u koji su bili skoro cisto muslimanski. U Bijeljini je na 1 zaposlenog Srbina dolazilo 7-8 muslimana a na 1 "rukovodeceg" Srbina dolazilo je 10 muslimana. Nek promisli malo i kažu da li je ovako bilo.

Bijeljinac

12.01.2018. 10:55
Cinjenica je da je u Bijeljini prije rata bilo vise muslimana nego srba dok je nisu arkanovci navodno oslobodili od muslimana ubijajuci nenaoruzane civile, zene i djecu.. ostatak se izvukao pobjegavsi u zapadne zemlje.. pa se onda nakon rata naselio ogroman broj srpskih izbjeglica koji danas tu nesto prisvajaju Bijeljinu kao svoju djedovinu, kao neki srpski Jerusalem ne znajuci kakvo je stanje bilo prije njih..

Neko je ugasio svjetlo

12.01.2018. 08:34
Glupog li teksta. Kao da je Jusuf Trbic autor.

Bajka

12.01.2018. 04:29
Rece Dositej!Pa ovo je diletantski tekst ili vesto iskonstruisan, moram jace reci da upotrebim !Narucen tekst !Placen!

goran

12.01.2018. 01:01
ovo veze nema

Јагода

12.01.2018. 00:11
У пар наврата у тексту се говори о некој окупацији из 1794 године, па ми није јасно ко је ту кога окупирао..

Dositej

11.01.2018. 22:44
Molim Vas da skinete tekst i objavite ga tek posle obimnog istraživanja. Ovo je smiješno, po Vama Srba je ovdje bilo tek šaka jada, sve do početka 19.vijeka. Ko je onda sazidao Tavnu? Odakle je Filip Višnjić? Ko bijaše Knez Ivo? Možda neki Arnaut? Zar vaša mahala nije plan savremene Bijeljine, koji ste potamnili, i na njega dopisali imena predratnih muslimanskih porodica, od kojih neke nisu živjele ovdje duže od 50-ih godina, prošlog vijeka, pošto su stigle iz Teočaka i Srebrenice. Molim Vas skinite tekst, radi djece koja će pomisliti da ovo nije naša zemlja, već zemlja begova i aga, koji su nas oduvijek tlačili. Hvala Vam.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.