InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bijeljina: Predavanje „Misli o otadžbini“

Izvor: rtrs
23.12.2017 15:47
0

U Gimnaziji „Filip Višnjić“ u Bijeljini održano je prvo u nizu predavanja na kojem su se maturanti bliže upoznali sa istorijom Republike Srpske, od njenog stvaranja do danas. Predavanja su dio programa obilježavanja Dana Republike Srpske koja organizuje Odbor za proslavu Dana Republike, a do kraja godine biće održana u šest gradova Srpske.FOTO: rtrs


Republika Srpska, je osnovana prije početka ratnih dešavanja kao odgovor na preglasavanje Srba u parlamentu, a ne kao ratna tvorenina, kako mnogi zlonamjerno pokušavaju da predstave, istakli su istoričari i pravni stručnjaci na predavanju koje ima za cilj reafirmaciju patriotizma i upoznavanje srednjoškolaca sa istorijskim činjenicama.

"Na predavanju će biti riječi o osnivačkim dokumentima Republike Srpske i njihovom naslanjanju na već postojeći identitet, na već postojeće istorijske vertikale", rekao je Dragoslav Ilić, istoričar.

Organizatori predavanja "Misli o otadžbini" su Ministarstvo prosvjete i kulture, Republički pedagoški zavod i Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske.

"Republika Srpska je nama otadžbina i to kako je drugi doživljavaju nije važno. Smatram da je to država kao i svaka druga država, za koju je prolivena krv, koja je stvorena na temeljima ljudskih žrtava i uopšte nema potrebe da se priča o tome da li je ona suverena, samostalna država ili entitet", naglasio je Marko Milošević, učenik Gimnazije "Filip Višnjić" Bijeljina.

Prvo predavanje o istoriji Republike Srpske održano je gimnazijalcima u Bijeljini, a tokom naredne sedmice ovakva predavanja će biti održana i u Doboju, Trebinju, Prijedoru, Istočnom Sarajevu i Banjaluci.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.