InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Poklon Mihajla Pupina Bijeljini i bijeljinskim gimnazijalcima

Izvor: InfoBijeljina.com
19.12.2017 21:38
0

Čovjek koji se nikada nije odrekao starog zavičaja i pomagao je i Idvor i Srbiju i Jugoslaviju na sve moguće načine. Mihajlo Pupin je bio srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Bijeli orao prvog reda i počani konzul Srbije u SAD.FOTO: InfoBijeljina


Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalemova.

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

Pozdravljajući sa svoje strane akciju za obilježavanje 100-godišnjice smrti Filipa Višnjića, naš slavni naučnik fizičar Mihailo Pupin, profesor Kolumbija univerziteta u Njujorku, poslao je svoj prilog u obliku skupocjenog, simboličkog bareljefa, na kome je prikazan Višnjić s guslama u rukama, okružen grupom ljudi. To je rad poznatog slovenskog vajara Rudolfa Valdeca, a izrađen je još 1913. godine u Njujorku, po Pupinovoj narudžbi.

Ispod bareljefa u bronzi ispisane su sledeće riječi iz narodne pjesme:

„Braćo moja, malo umuknite,

gusle moje, malo zagudite

da ispjevam jednu pjesmu malu,

razveselim družinu ostalu.“

Uz reljef iz Njujorka Mihailo Pupin uputio je i pismo Odboru za proslavu u Bijeljini, datirano 3. decembra 1934. godine, u kom između ostalog kaže:

„Ja sam Višnjićeve pjesme upoznao još u svom djetinjstvu i ni jedna uspomena iz tog doba nije dublje urezana u mojoj duši od te uspomene. Višnjićevo ime i njegove pjesme dišu najčistijim duhom, pa zato mislim da ploča sa njegovim likom treba da se smjesti u Gimnaziji koja će nositi njegovo ime. Tu će najveći dio naše mladeži vidjeti tog slavnog guslara.“

Pupin je predložio da se na ploču urežu riječi:

„Ovaj lik Filipa Višnjića poklonio je

Višnjićevoj Gimnaziji u Bijeljini

Mihailo Pupin, profesor Kolumbija

Univerziteta u Njujorku.“

Po prispjeću, reljef je u Bijeljini smješten u Biblioteku, a ne u Gimnaziju, kao što je Pupin predlagao. Ovako je postupljeno iz razloga što današnje vlasti nisu dozvoljavale postavljanje reljefa u Gimnaziji zbog revolucionarne aktivnosti bijeljinske srednjoškolske omladine.

Tako je reljef Rudolfa Valdeca dočekao drugi svjetski rat i revoluciju na skrivenom mjestu u Biblioteci i tek nakon oslobođenja prenijet je i ugrađen u hol Gimnazije, u kom se i danas nalazi, koja isto tako nosi ime Filipa Višnjića.Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.