InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Iličev: Haški tribunal bio antisrpski

Izvor: InfoBijeljina.com/srna
07.12.2017 10:00
0

Njujork - Predstavnik Rusije u UN Petar Iličev izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je Haški tribunal bio antisrpski u interpretaciji događaja i da nije ispunio ulogu u ostvarivanju neselektivne pravde.FOTO: glassrpske


„Tribunal je bio antisrpski u interpretaciji događaja i, ne samo da nije ispunio osnovne principe nepristrasnosti, već nije doprinio ni izgradnji povjerenja na Balkanu“, rekao je Iličev na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj je razmatran posljednji izvještaj Haškog tribinala.

On je istakao da je Haški tribunal primjer dvostrukih standarda.

Iličev je rekao da je nekim postupcima Tribunala diskreditovana ideja međunarodne pravde, te da je povećano i međusobno nepovjerenje ljudi u bivšoj Jugoslaviji.

„Kao rezultat toga, nade da će se ponovo uspostaviti mir kroz pravdu su značajno podrivene. Sumnjamo da će Savjet bezbjednosti UN biti u stanju da ponovi eksperiment osnivanja ovakvog tribunala u budućnosti“, rekao je Iličev.

Osvrćući se na suđenje nekadašnjem komandantu terorističke OVK-a Ramušu Haradinaju, koje je nazvao skandaloznim, Iličev je rekao da su prvi put u istoriji međunarodne pravde svjedoci bili izloženi ucjenjivanju i zastrašivanju, a povjerenje je potkopano nekažnjivošću za zločine na Kosovu i Metohiji.

„Haški tribunal je konstantno zatvarao oči pred nelegalnošću NATO bombardovanja SR Jugosalavije čiji je rezultat pogibija mnogih civila. Niko nije odgovarao za to varvarstvo“, rekao je Iličev.

On kaže da će Haški tribunal ući u istoriju kao sud gdje je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj proveo 11 godina bez presude, kao i zbog nepružanja adekvatne medicinske njege pritvorenih.

Komentarišući samoubistvo hrvatskog generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala nakon što mu je izrečena pravosnažna presuda za ratne zločine u BiH, Iličev je rekao da se postavlja pitanje bezbjednosti u Tribunalu.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.