InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Humanitarna akcija u Bijeljini: Božićni paketi za ugrožene osobe

Izvor: EuroBlic
07.12.2017 09:21
0

Vrijeme praznika je prilika da se pokaže humanost i solidarnost prema najugroženijim građanima u Bijeljini.FOTO: srna


Tradicionalno gradska organizacija Crvenog krsta i Centar za socijalni rad u Bijelji organizuju veliku humanitarnu akciju za socijalno ugrožene stanovnike. Pozvali su sve ljude dobre volje i privredne subjekte da se do 25. decembra učestvuju u prikupljanju prehrambrenih i higijenskih paketa za najugroženije.

Navode da će osim, korisnika novčane pomoći oko njih 370, pomoć biti uručena i za one koji nisu korisnici javne kuhinje i žive van gradske zone, kao i osobe koje se svakodnevno obraćaju za pomoć Centru za socijalni rad.

Predsednik Gradske organizacije Crvenog Krsta Bijeljina Perica Gligić pojašnjava da donatori mogu da uplate novčanu pomoć na račun 554 -001 – 00001246 - 29 Pavlović banke ili doniraju pakete sa namirnicima i sredstvima za higijenu u prostorijama Centra za socijalni rad.

- Prošle godine obezbjedili smo 150 paketa i nadamo se da će ove godine biti više darežljivih ljudi, te da ćemo prikupiti više prehrambenih i higijenskih paketa. Spiskove korisnika nam dostavlja Centar za socijalni rad i ta pomoć zaista ide u prave ruke. Donatorima koji uplaćuju novac će biti dostavljeni računi i podaci gdje je novac potrošen, koliko je paketa napravljeno i kome su podjeljeni – kaže Gligić.

Navodi da su prethodnih godina imali 20 privrednika koji su se redovno uključivali u njihove akcije i da su uz njihovu pomoć uspjeli sakupiti između osam i 10 hiljada KM.

- Kada bi se uključilo više privrednika i kada bi donirali po 200 KM, onda ne bi dijelili 150 paketa, već 250 - istakao je on.

Direktor bijeljinskog Centra za socijalni rad Milan Simeunović navodi je svake godine sve više socijalno ugroženih korisnika.

- Imamo 1.515 korisnika dodatka za tuđu njegu i pomoć i njih oko 380 koji dobijaju novčanu pomoći. Imamo i druge kategorije o kojima brinemo, poput djece u hraniteljskim porodicama, djece i starih osoba u specijalizovanim ustanovama. Osim korinsika novčane pomoći, koji nemaju proširena prava imamo veliki broj nezaposlenih i penzionera sa minimalnim primanjima koji se svakodnevno obraćaju za pomoć. Najugroženijima se osim paketa za praznike obezbjeđuje i pomoć za nabavku ogrjeva i lijekova – naglašava Simeunović.

Više korisnika isto para

Iako se broj korisnika Centra za socijalni rad u Bijeljini stalno povećava, iznosi u budžeti grada, koji se obezbjeđuje za ovu kategoriju, ostaju ista.

Budžet Centra je u ovoj godini bio blizu pet miliona maraka, što nije dovoljno za zbrinjavanje svih socijalno ugroženih lica.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.