InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Odustali od akcize, grabe na putarini

Izvor: EuroBlic
07.12.2017 09:14
0

Akciza na dizel i benzin neće biti povećana, ali će zato putarina da poskupi na sve vrste goriva za 15 pfeniga po litri plus PDV.

Ovo je predložio Savjet ministara BiH u novom setu zakona o akcizama koji su napokon stigli u parlament BiH. Riječ je o, kako je obrazloženo posle sednice Savjeta ministara, modifikovanom predlogu zakona o akcizama. To znači da se razlikuju od prijedloga koji je usvojio Upravni odbor UIO BiH na poslednjoj sednici 4. oktobra.

Za razliku od UO, koji je predlagao povećanje akcize za 15 pfeniga po litri dizela i benzina, Savjet ministara je odustao od toga ali je predložio povećanje putarine za 15 pfeniga na sve vrste goriva za auta. Takođe su predložili akcizu na biogoriva i biotečnosti (plin za automobile). I ne samo to; prvi put se uvodi akciza na lož ulje.

Namjena

Predsedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić tvrdi da će se prikupljeni novac isključivo koristiti za gradnju autoputeva i gradnju i rekonstrukciju svih drugih puteva.

Član Upravnog odbora UIO BiH Miodrag Kudić kaže da nije upoznat sa tekstom zakona o akcizama koji je usvojio Savjet ministara BiH, navodeći da Savjet ima mogućnost da deluje amandmanski.

Čak ni ministri u Savjetu ministara BiH ne znaju precizno o čemu su glasali. Kako nam je potvrdio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, ministrima prije glasanja nije podjeljen tekst zakona već ih je predsedavajući usmeno upoznao sa izmjenama zakona.

Skraćena procedura

Inače, ministri iz RS nisu podržali izmjene i izdejstvovali su da se zakoni u parlamentu ne razmatraju po hitnoj već po skraćenoj proceduri. To znači da protivnici akciza imaju mogućnost da zakone stopiraju u Komisiji za finansije Predstavničkog doma.

Prema ranijim najavama, zakoni o akcizama prvo je trebalo da budu usvojeni u Domu naroda BiH, koji bi postupak promjenio u hitan. Po tom planu, Predstavnički dom ne bi imao šanse da ih obori. Međutim, kako saznaje „EuroBlic“, zakoni su juče stigli u oba doma parlamenta, i to od Savjeta ministara, što znači da se mora poštovati skraćena procedura i da protivnici akciza i dalje imaju šanse.

Po prvi put su počela javna priznanja da su zakon napisali stranci i bacili na sto domaćim političarima.

Broje do 16

Šef Kluba poslanika SNSD Staša Košarac kaže za „EuroBlic“ da su zakoni o akcizama modifikovani na temelju razgovora koje su vodili entitetki premijeri, ministri finansija, Savjet ministara BiH i predstavnici Evropske komisije. Budući da su institucije Srpske vidljive u tom procesu, SNSD je spreman da podrži zakone.

- Uslov je samo da u Predstavničkom domu bude 16 ruku iz Federacije – kaže Košarac.

Iskrenost

Šefica Kluba poslanika SDS Aleksandra Pandurević kaže da će biti zanimljivo vidjeti kako će o zakonu glasati SNSD imajući u vidu njihov raniji stav da podržavaju samo ono što predloži UO UIO.

- Tu je najiskreniji bio SBB, koji je rekao da je ovaj zakon prijedlog međunarodne zajednice. Ovo je poniženje za institucije BiH u cilju pljačke građana. Radi se o savezu Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u svrhu pljačke naroda – kaže Pandurevićeva.

Potpredsednica SBB Adisa Omerbegović Arapović rekla je da su akcize „trenutno jedno od najlakših rješenja koja je nametnula međunarodna zajednica“.

Dom naroda je prvi zakazao sjednicu za sutra, ali na dvenom redu nema zakona o akcizama. Međutim, postoji mogućnost da njihova Komisija za finansije i budžet neposredno prije sjednice uputi ove akte na razmatranje.

Šta plaćamo u litri goriva

Putarina u BiH plaća se na sve vrste goriva i na svaki litar kupac plaća 0,25 KM. Prođe li predlog Savjeta ministara BiH, putarina će da košta 0,40 KM plus PDV.

Osim putarine, u litri goriva plaća se i akciza koja iznosi 0,30, odnosno 0,35 KM u zavisnosti od vrste goriva. Po predloženom zakonu, litra goriva nakon dugo vremena trebalo bi da pređe granicu od dvije marke.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.