InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Da li ste sigurni da znate šta jedu vaša deca?

Izvor: bliczena
06.12.2017 19:19
0

Savjeta o zdravoj ishrani nikad nije bilo više i nikad nisu bili kontradiktorniji. Biti roditelj koji djetetu sprema zdravu i kvalitetnu ishranu nije lako pored svih različitih informacija kojima nas zasipaju sa svih strana.FOTO: pixabay


Iako na prvi pogled liče, maslac i margarin su potpuno različiti proizvodi. Maslac, mliječni proizvod sa visokim sadržajem mliječne masti jedna je od najzdravijih namirnica. Ovaj proizvod poznat je hiljadama godina, i potpuno je prirodna kompletna hrana, koja sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale, i ne mijenja svojstva na visokim temperaturama.

Maslac je izvor brze energije a zanimljivo je da se ne taloži u masnim tkivima. Bogat je vitaminima koji se lako apsorbuju, a neophodni su za brojne funkcije u tijelu: od održavanja dobrog vida, do optimalnog funkcionisanja endokrinog sistema. Vitamin A značajan je za funkcionisanje štitaste i nadbubrežne žlijezde. Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma, dok su snažni antioksidansi - vitamini E i K, uz mineral selen, značajni u borbi protiv slobodnih radikala. Maslac je, takođe, bogat izvor joda, a u njemu se nalazi i laurinska kiselina, važna za liječenje i prevenciju gljivičnih infekcija, kao i lecitin, koji je od izuzetne važnosti za metabolizam holesterola. Zasićene masti u maslacu imaju snažno antitumorsko dejstvo, posebno konjugovana linolna kiselina, koja je jak antikancerogeni i imunogeni faktor. Holesterol iz maslaca je od suštinskog značaja za razvoj mozga i nervnog sistema djece, jer sadrži arahidonsku kiselinu, koja ima važnu ulogu u moždanoj funkciji. Takođe je važna komponenta ćelijske membrane, pa tako štiti i od crijevnih infekcija.

Za razliku od maslaca, margarin je proizveden od biljnih ulja industrijskim procesom hidrogenizacije tako da nema ista hranljiva i zdrava svojstva, pa kada se radi o ishrani djece, sve preporuke su na strani maslaca.

Zato se opustite, pustite svojoj mašti na volju i napravite svojim klincima za tili čas ukusne i zdrave sendviče sa maslacom koji se lako maže čak i kad ga tek izvadite iz frižidera,a pri tome je i praktično je pakovan u kutijice sa poklopcem. Prijatno!


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.