InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zima otjerala i kupce i prodavce sa bijeljinske Zelene pijace

Izvor: Glas Srpske
06.12.2017 15:15
3

Prvi snijeg i decembarska hladnoća „rastjerali“ su zakupce na bijeljinskoj gradskoj Zelenoj pijaci, pa se tako od 300 tezgi voće i povrće prodaje na svega 80.FOTO: InfoBijeljina.com / ilustracija


Prema riječima rukovodioca Službe za organizaciju pijačnih usluga u preduzeću „Komunalac“ Danijela Perića, ovaj broj je ipak nešto veći nego prethodnih godina u istom periodu.

- Ovakva situacija se ponavlja godinama. Zbog hladnoće se smanjuje broj kupaca, a samim tim i zakupaca tezgi - navodi on. Zelena pijaca raspolaže sa 313 pijačnih stolova. U toku godine, prosječno se zakupi 87 stolova na mjesečnom nivou, putem ugovora, a ostali stolovi se zakupljuju uz dnevnu naplatu zakupa.

- Tokom septembra bilo je zakupljeno 112 stolova. U jeku proizvodne sezone, od juna do kraja avgusta, broj zakupljenih stolova bio je znatno veći, mjesečno i do 150 - rekao je Perić.

Oni najhrabriji kojima zima ne smeta ili moraju da izdrže kako bi nešto zaradili kažu da je kupovna moć Bijeljinaca slaba.

- Kada dođe zima kupci se uglavnom snabdijevaju po lokalnim prodavnicama i marketima, slabije pazare na pijaci. Posla ima mnogo manje, a čim se pojavi mraz mi voće i povrće moramo da sklanjamo kako se ne bi uništilo, tako da je baš teško - priča prodavačica Vojka Kurtuma.

Dodaje da Semberci uglavnom traže voće za jačanje imuniteta i ponešto povrća.

- Oni koji dođu uglavnom kupuju limun, narandže i mandarine - kaže ona.

Zbog hladnijeg vremena Zelena pijaca zimi radi skraćeno, od sedam do 17 časova, ali se prodavci uglavnom zadržavaju do 16.30 odnosno do prvog mraka.

U „Komunalcu“ koji gazduje bijeljinskom Zelenom pijacom prethodnih godina tokom ekstremne hladnoće smanjivali su cijenu zakupa tezgi.

Prema Perićevim riječima, za sada nije poznato da li će se to desiti, ali će se, kako tvrdi, pratiti situacija na terenu i donositi odluke u skladu sa tim.

Zakupnina

Zakupnina tezge kreće se od oko 250 do 400 maraka mjesečno. Cijene se nisu mijenjale u posljednjih desetak godina, a u „Komunalcu“ to ne planiraju ni u idućoj godini.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Sasa

07.12.2017. 10:43
Peric ne zna gdje je supalj sa kupljenom diplomom.Uvlakac obicni iz grada Pozarnice ha ha

Milivoje

06.12.2017. 21:11
Odmah se vidi o kakvom "ekspertu" je riječ, bez da ikako otvori usta. Samom svojom pojavom ulijeva nadu, utjehu i spas.

Zabrinuti gradjanin

06.12.2017. 15:43
Cuj ovog vrsnog "strucnjaka" rukovodioca! Hahaha
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.