InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pomoć traži 2.500 poplavljenih

Izvor: Glas Srpske
14.11.2017 18:51
0

Više od 2.500 stanovnika Srpske javilo se na poziv za izbor korisnika pomoći za izgradnju i sanaciju domova oštećenih ili uništenih u katastrofalnim poplavama 2014. godine, koje finansira Evropska unija.FOTO: Glas Srpske


Riječ je novoj fazi Programa za oporavak od poplava u BiH koji EU finansira u saradnji sa entitetskim vladama.

Za realizaciju ove faze projekta Evropska unija donirala je Srpskoj 13.294.000 KM, dok će Vlada RS obezbijediti do 1,3 miliona maraka, a lokalne zajednice 463.229 KM.

Novac bi, osim za izgradnju i obnovu kuća, trebalo da bude utrošen i za podršku maloj poljoprivredi, te kreiranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru.

Kako su objasnili u UNDP-u, poziv je bio otvoren od 9. oktobra do 9. novembra ove godine. Prema preliminarnim podacima, oko 90 odsto zahtjeva odnosi se na sanaciju kuća, a deset odsto za izgradnju novih stambenih objekata.

- Najviše prijava je pristiglo iz Bijeljine i Banjaluke - kazali su u UNDP-u. Naglasili su da Program za oporavak od poplava predstavlja nastavak napora EU za ublažavanje posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, a sprovodi se u 44 lokalne zajednice u BiH.

Koordinator projekta u Bijeljini Vlado Simeunović je istakao da je za izgradnju ili sanaciju kuća uništenih u poplavama 2014. godine prijavljeno 1.227 vlasnika stambenih jedinica.

- Iz dodatnih sredstava koje je EU izdvojila za oporavak od poplava u BiH u Bijeljini bi trebalo da bude izgrađeno još 48 kuća koje su potpuno razorene u katastrofi 2014. godine. Nadam se da će ovim projektom u gradu biti izgrađeno ili adaptirano ukupno 150 kuća - kazao je Simeunović.

U Gradskoj upravi Bijeljina istakli su da bi gradnja kuća mogla početi u građevinskoj sezoni sljedeće godine, a prema nekim procjenama, najviše ih je u savskoj regiji, u mjesnim zajednicama Brodac, Velino Selo i Balatun.

Prijave za učešće u ovom projektu podnijelo je 121 domaćinstvo iz srbačke opštine koje je pretrpjelo oštećenja u poplavama 2014. godine. Koliko njih će dobiti novac za obnovu ili izgradnju novih kuća biće poznato do januara, kada bi trebalo da bude objavljena konačna rang-lista.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević je istakao da će prijave koje ne ispunjavaju propise biti odmah eliminisane.

- One prijave koje zadovoljavaju minimalne kriterijume razmatraće komisija koja će obići domaćinstva s ciljem utvrđivanja stepena oštećenja i zadovoljavanja minimalnih uslova za život - kazao je Dragosavljević.

Na adresu opštine Modriča stigao je 141 zahtjev za obnovu i izgradnju kuća.

Jedan od stanovnika Srpske koji očekuje ovu pomoć je i Gavrilo Lukić iz Bijeljine.

On je kazao da mu je tokom poplava prije tri godine stradala kuća, zbog čega ovu šansu nije želio propustiti.

- Kuću sam polovično sanirao i to o svom trošku. Dobro bi mi došla pomoć da kupim nova vrata i stiropor, jer su stara vrata i fasada oštećeni u poplavama - kazao je Lukić.

Poplave koje su BiH zadesile u maju 2014. godine napravile su štetu od oko četiri milijarde KM, od čega u RS više od dvije milijarde.

Ministarstvo finansija

U Ministarstvu finansija RS ističu da je cilj projekta podrška održivom oporavku zajednica pogođenih poplavama i klizištima u ciljanim opštinama.

- Rezultati koje treba postići do februara 2020. godine su, između ostalog, izgradnja novog doma za 185 socijalno i ekonomski ugroženih domaćinstava, obnova 405 objekata i obezbjeđenje koristi od stabilnog i održivog prihoda za 345 ugroženih domaćinstva - istakli su u ministarstvu.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.