InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Milovanović: Od dijabetesa boluje 10.000 ljudi

Izvor: InfoBijeljina.com / SRNA
14.11.2017 13:55
0

U Bijeljini od dijabetesa boluje 10.000 ljudi, a besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi, koje je povodom Dana borbe protiv dijabetesa organizovao bijeljinski Dom zdravlja, trebalo bi da skrene pažnju građana na redovne kontrole jer su preventivni pregledi od izuzetnog značaja, izjavio je direktor ove zdravstvene ustanove Duško Milovanović.FOTO: SRNA


Milovanović je rekao novinarima u Bijeljini da je na području ovog grada registrovano 2.000 pacijenata koji koriste insulinsku terapiju. 

"Dijabetes predstavlja globalni zdravstveni problem i već je poprimio pandemijske karakteristike. Procjenjuje se da u svijetu od dijabetesa boluje 400 miliona ljudi, od kojih u BiH 300.000, a u Republici Srpskoj 60.000", naveo je Milovanović. 

Predsjednik bijeljinskog Udruženja "Diabeta" Sandra Milošević istakla je da svaka 11. osoba boluje od dijabetesa. 

"Sve je veći broj oboljelih od dijabetesa tipa dva, a najveći uzročnik su gojaznost i nepravilna ishrana. Mnogo se može uraditi edukacijom građana, zbog čega je u Bijeljini u julu osnovano udruženje dijabetičara koje ima 39 članova", naglasila je Miloševićeva. 

Ona je dodala da se ovo udruženje nalazi u prostorijama Društva dobrovoljnih davalaca krvi "Zdravlje". 

Besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi obavljeno je danas ispred Tržnog centra "Emporijum", a uprkos lošem vremenu, zainteresovanost građana bila je velika. 

Dan borbe protiv dijabetesa obilježava se svake godine 14. novembra, a odredile su ga Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija, kako bi ukazale na porast oboljelih širom svijeta.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.