InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dječije pozorište Republike Srpske: Lutke oduševile publiku u Kini

Izvor: glassrpske.com
13.11.2017 16:13
0

Dunguan - Izložba Muzeja pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta RS, koja je otvorena u Gradskoj biblioteci na jezeru Songšang, u gradu Dunguanu u Kini, izazvala je veliku pažnju tamošnje javnosti i privukla brojne posjetioce.FOTO: glassrpske.com


Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta RS gostuje do 19. novembra u Kini, a riječ je o jedinom muzeju ove vrste u jugoistočnoj Evropi, a u svojoj zbirci ima pet stotina igrajućih lutaka.

Direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević kaže da je u maju u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, pored drugih institucija kulture RS, i ovu pozorišnu kuću posjetila delegacija iz Narodne Republike Kine.

- Delegaciju sačinjenu od najistaknutijih kineskih kulturnih predstavnika oformilo je Ministarstvo kulture ove zemlje u okviru programa pod nazivom "Kina - zemlje centralne i istočne Evrope 16+1 kulturna sezona", koji uključuje organizaciju niza kulturnih aktivnosti i predstava iz cijelog svijeta - rekao je Bjelošević.

Poslije posjete, Dječijem pozorištu RS stigao je poziv iz provincije Guangdung, od kompanije za pozorišni menadžment "Slon", koja obuhvata 11 teatara i koja je organizovala turneje za više od 500 predstava u Kini i privukla više od 400.000 gledalaca.

- Prvi nivo saradnje dogovoren sa predsjednicom kompanije "Slon" Fu Juan podrazumijeva izložbu Muzeja pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta RS koja je postavljena u Gradskoj biblioteci na jezeru Songšang, u gradu Dunguanu. Biblioteka je podijeljena u nekoliko nivoa i nudi različite kulturne sadržaje, a posjetioci našu izložbu mogu da pogledaju svakoga dana do 19. novembra - kazao je Bjelošević.

Kineska publika ima priliku da vidi 107 lutaka i 20 maski iz predstava koje su prethodnih pet decenija postavljene na scenu Dječijeg pozorišta RS.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.