InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Povećane jesenje sjetvene površine

Izvor: BN TV
12.10.2017 14:07
1

Ove jeseni na području grada Bijeljina planira se jesenja sjetva na 17. 470 hektara poljoprivrednih površina, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje za 826 hektara ili 5 odsto, navedeno je u Informaciji gradskog Odjeljenja za poljoprivredu prezentovanom na prošloj sjednici gradske skupštine.FOTO: BN TV


Osnovni razlog za povećanje, jesenjih sjetvenih površina je znatno manja cijena radova, a poljoprivrednici se više odlučuju za sjetvu u ovom dijelu godine i zbog čestih pojava suše u drugoj polovini ljeta, odnosno, mogućnosti ostvarivanja mnogo boljih prinosa u odnosu na proljetne kulture.

Imajući u vidu da je pšenica osnovna životna namirnica, poljoprivrednici s pravom očekuju dalje i sveobuhvatnije podsticanje ove proizvodnje od strane ministarstva, kao i pronalaženje načina za bolji položaj poljoprivrednika u odnosu na mlinare u vrijeme žetve i otkupa pšenice, smatraju u Odjeljenju za poljoprivredu. 

Zbog finansijske iscprljenosti zemljoradnika i teških posljedica suše, resorno ministarstvo bi ove godine moralo da preduzme znatno više mjera za podsticanje jesenje sjetve i ublažavanje posljedica nepovoljnih vremenskih uslova, navodi se u informaciji. 

Odjeljenje je predložilo i da Skupština grada Bijeljina kod nadležnog ministarstva pokrene inicijativu da se uvaži zahtjev mlinara o donošenju Pravilnika o kvalitetu merkantilne pšenice, na osnovu čega bi se utvrdila njena realna zaštitna cijena za rod 2018. godine.

Od ministarstva je, takođe, zatraženo da se u što kraćem roku izvrši isplata podsticaja za koje su poljoprivednici podnijeli zahtjev i ispunili tražene uslove, da se omogući svim poljoprivrednim proizvođačima da ostvare pravo na premiju za pšenicu, bez obzira da li su popunili zahtjev o sjetvi sa deklarisanom sjemenskom pšenicom, kao i pravo na eventualne dodatne količine dizel goriva za jesenju sjetvu bez obzira da li su prijavili način korišćenja zemljišta u APIF-u u predviđenom roku.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Joksim

12.10.2017. 14:50
Blago mlinarima. Ako bude rodna godina oborice cijene psenice a hljeb ce mozda i podici i eto zarade. A mico ce dobro proci. Nece morati davati nikakve subvencije i svi srecni. Semberski zatucani seljaci sretni jer ce sa osmijehom i dalje ( sa niskom zaradom) raditi u korist svoje stete ( sem dezurnih agrotajkuna usrorca, pacana, macana i sl.), mlinari jer ce ostvariti veliki profit a i mico jer nece morati za sve to ni banku da daje. Mozda nas pocastiti sa 158 kruznim tokom na teritoriji svog pasaluka.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.