InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nastavlja se pozitivan trend

Izvor: InfoBijeljina.com / SRNA
12.10.2017 12:52
4

Bijeljina nastavlja da bilježi pozitivan trend kada je riječ o broju prijavljenih zanatsko-preduzetničkih radnji u odnosu na odjavljene, rečeno je Srni u bijeljinskom Zanatsko-preduzetničkom udruženju Preduzetnik.FOTO: InfoBijeljina


Iz Udruženja napominju da zbog velikih nameta broj novoprijavljenih preduzeća i radnji opada, dok broj onih koje se svakodnevno zatvaraju raste u kontinuitetu, što je trend u posljednjih pola godine u Republici Srpskoj. 

"Situacija je slična i kada je riječ o preduzetnicima koji očigledno sve teže funkcionišu po važećim zakonskim propisima. Slika sa terena pokazuje da većina onih zanatlija i preduzetnika koji su odjavili svoje radnje i dalje radi, ali u sivoj zoni. Takvih slučajeva ima i u našoj lokalnoj zajednici", kažu u "Preduzetniku". 

Oni koji rade u sivoj zoni, kako navode, predstavljaju nelojalnu konkurenciju registrovanim i prijavljenim zanatsko-preduzetničkim radnjama. 

"Inspekcijske kontrole konstantne su samo kod onih koji svoju djelatnost obavljaju legalno", rekao je Srni izvršni direktor udruženja "Preduzetnik" Milorad Stević. 

On kaže da skoro svakodnevno primaju žalbe od članova Udruženja, koji tvrde da je u Bijeljini veći broj neprijavljenih frizerskih salona u odnosu na prijavljene, znatno veći broj taksista u ilegali. 

"Bez obzira na sve navedeno, u Bijeljini se i dalje bilježi pozitivan trend kada je u pitanju broj prijavljenih zanatsko-preduzetničkih radnji u odnosu na odjavljene. Međutim, generalno posmatrano, uslovi poslovanja i nisu tako sjajni, s obzirom na činjenicu da se promjene koje idu u korist preduzetništvu dešavaju veoma sporo", kaže Stević. 

S druge strane, dodaje on, Gradska uprava je ove godine učinila značajan korak kada je u pitanju podsticaj razvoju preduzetništva tako što su preduzetnici koji obavljaju stare zanate trajno oslobođeni plaćanja komunalne takse. 


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

J

12.10.2017. 16:20
Da nije tragicno bilo bi komicno...

Re Semberac

12.10.2017. 15:39
Ajd po sendvic kod Mice sigurno si njegov pajtos,lopov kao on

Semberac

12.10.2017. 14:37
Bravo za Miću Mićića.Sve pohvale

Semberija

12.10.2017. 13:30
Da trend rasta, pekara,kladionica i apoteka, propali kradonacelnik i njegovo lopovsko ponasanje
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.