InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Prva trasa dionice autoputa „9. januar” do Prnjavora u finišu

Izvor: Glas Srpske
12.08.2017 20:56
0

Izgradnja dionice autoputa „9. januar” od Banjaluke do Prnjavora, na 11 kilometara dugoj trasi od Mahovljanske petlje do Drugovića u samom je finišu, a do kraja ljeta njome će proći prvi automobili.FOTO: Glas Srpske


Da se radovi na ovom potezu autoputa privode kraju uvjerila se u petak i ekipa "Glasa Srpske", a inženjer u "Autoputevima RS" Davor Vučković tokom obilaska gradilišta je objasnio da je ostalo još da budu postavljeni zaštitna i odbojna ograda, rasvjeta, bukobran. Na ovoj dionici postavljena su dva vijadukta, i to preko magistralnog puta u Laktašima i regionalnog puta za Srbac, most preko rijeke Vrbas, te veliki broj podvožnjaka i nadvožnjaka, koje će mještani koristi kao vezu sa postojećim putem. Kako bi sve to bilo završeno u zadatom roku, svakodnevno je na gradilištu angažovano više od 500 radnika.

Vučković kaže da je u poređenju sa dionicom autoputa od Prnjavora do Doboja, izgradnja ove od Banjaluke do Prnjavora bila mnogo veći izazov, jer prolazi kroz naseljena mjesta.  

- Vjerujem da ćemo krajem ovog, odnosno početkom idućeg mjeseca završiti sve građevinske radove na pomenutoj trasi, nakon čega slijedi administrativni dio, odnosno pribavljanje potrebnih dozvola - rekao je Vučković.

Čitava dionica od Banjaluke do Prnjavora, duga 35,3 kilometra, u saobraćaj bi trebalo da bude puštena tokom iduće godine.

- Osim ovih 11 kilometara koje privodimo kraju, ostalo je još 14 kako bi bila završena kompletna dionica autoputa - kazao je Vučković.

Dionica Banjaluka - Prnjavor, koju je 1. septembra 2014. godine počeo da gradi konzorcijum "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje, po završetku svih radova biće spojena sa onom iz pravca Doboja, a koja je u funkciji od prošle godine.

Puštanjem u saobraćaj kompletne dionice autoputa "9. januar" na pravcu od Banjaluke do Prnjavora mreža autoputeva u RS biće duga više od 100 kilometara.

Dionica Doboj - Prnjavor

Dionica autoputa "9. januar" od Prnjavora do Doboja duga je oko 36 kilometara. Na pomenutoj dionici autoputa izgrađeni su zahtjevni objekti, među kojima je i most preko rijeke Bosne dug 411 metara. Gradnja ove dionice finansirana je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona evra.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.