InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ne vjerujte u ove zablude o zubima!

Izvor: novosti.rs
12.08.2017 13:17
0

U moru informacija o higijeni zuba postajemo zbunjeni šta je dobro, a šta nije pametno da radimo da bismo imali zdrav i blistav osmjeh. Neke od mitova na ovu temu mnogi su usvojili kao istinu, što, naravno, može samo da škodi. Ovo je lista najčešćih zabluda...FOTO: pixabay.com


1. PRANjE ZUBA ČEŠĆE OD JEDNOM DNEVNO MOŽE DA OŠTETI ZUBNU GLEĐ

Nije tačno, ukoliko se pravilno održava higijena. Stomatolozi preporučuju da koristite meku četkicu, jer ona ne može da naškodi, pa se u tom slučaju podrazumjeva da tri puta dnevno perete zube.

2. AKO DESNI KRVARE, NE SMIJE DA SE KORISTI ČETKICA

Krvarenje obično nastaje kada dentalni plak ili ostaci hrane nisu pravilno uklonjeni, zato, ako primjetite da vam se to dešava, temeljno i nežno operite i očistite zube najmanje dva puta dnevno. Ako se krvarenje nastavi, posjetite zubara.

3. ŽVAKA BEZ ŠEĆERA POSLE OBROKA ZAMJENjUJE PASTU I ČETKICU

Iako njeno konzumiranje posle obroka može da pomogne u čišćenju zuba i osvježavanju daha, ona nije zamjena za pranje četkicom i ne može kao konac da ukloni ostatak hrane.

4. IZBJELjIVANjE ZUBA OŠTEĆUJE GLEĐ

Nestručni tretman može da ošteti gleđ, ali ukoliko to čini iskusni zubar, koji ima dobru opremu, nema razloga za brigu.

5. TOKOM TRUDNOĆE SE ODLAŽU SVE STOMATOLOŠKE INTERVENCIJE

Sigurno je da rendgen ili hirurško vađenje zuba nije dobro za trudnice, ali to ne znači da bi trebalo da izbjegavate redovne kontrole. Štaviše, one su preporučljive, kao i saniranje karijesa.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.