InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Evropski lideri biciklom idu na posao, a u BiH pod pratnjom

Izvor: N1
12.08.2017 08:59
1

Političari u Bosni i Hercegovini često uživaju epitet javnih ličnosti koji sa blindiranim automobilima i pratnjom pod rotacijom izazivaju posebnu pažnju. Privatni životi zvaničnika često izazivaju medijsku pažnju.

Dok političari svjetskih demokratija žive u skromnim i iznajmljenim domovima, na posao idu pješke, gradskim prevozom ili biciklima, kod nas je političar na ulici - pojava.

Gradonačelnica Barselone ide na posao metroom, predsjednik Austrije pješke, premijer Holandije i gradonačelnica Madrida biciklom. U zemljama i gradovima koje predstavljaju, ove su pojave svakodnevne i normalne. Kod nas, gotovo nezamislive. Proteste u Banjaluci zbog nabavke novog službenog automobila ministra prosvjete Republike Srpske za više od 100 hiljada KM, predstavnici vlasti nazvali su nekulturnim i nekorektnim.

"Ja mislim da je nekorektno, pravi se tema tamo gdje nema teme. Kad se budu Crnadak, Mektić, Šarović, Ivanić i ostali vozili na biciklima, tad će vjerovatno to biti trend pa ćemo i mi u Vladi RS da se vozimo na biciklima", kazala je Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.

"Kad se njihovi ministri budu vozili u tome i mi ćemo. Crnadak je odustao od novih vozila. Odustao je, ali se i dalje vozi u autu", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Slika BiH saobraćajnica je, dakle, malo drugačija - blindirani automobili sa pratnjom, obezbjeđenjem i rotacijom... Državne, entitetske, kantonalne, opštinske i javne intitucije, agencije, zvaničnici, savjetnici, službenici - privilegiju koja je tokom godina postala i pomodarstvo rado, nerijetko i privatno koriste. Dok u regionu polako usvajaju svjetske standarde, u Bosni i Hercegovini političare među narodom uglavnom možemo vidjeti pred izbore.

Na pitanje kako premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ide na posao je odgovorio: "Jutros sam išao s autom, ali često idem pješke pošto u blizini živim. U javnom prevozu rijetko se vozim, ponekad napravim neku turu tramvajem, u kombi i autobus nisam ušao odavno".

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da odlazak biciklom na posao ne treba, kako kaže premijerka Republike Srpske, biti trend, već korisno, odgovorno i zdravo ponašanje.

"To je ustvari normalna pojava, da ljudi nastave normalno živjeti kao što su živjeli i prije ulaska u politiku. Jedino kod nas se uzdignu u oblake, iznad naroda kada uđu u politiku iako troše novac građana", navela je Ivana Marić, politička analitičarka.

Godišnje revizije dokazuju da se najviše javnog novca troši za potrebe prevoza, službenih putovanja, nabavku novih skupocjenih vozila i goriva. Nezaobilazno prevozno sredstvo BiH zvaničnika su i avioni, koje koriste čak i za regionalne posjete. Luksuz, finansiran novcem građana, jedan je od rijetkih zacrtanih i ostvarenih političkih ciljeva, koji je u Bosni i Hercegovini više od dvije decenije - trend.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

ROB

12.08.2017. 10:23
KAD BUDU PLAĆALI IZ SVOG DŽEPA IĆI ĆE ONI PJEŠKE A NE BICIKLOM ALI ŠTA DA SE RADI TAKO SMO GLASALI...
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.