InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Uništeno 80 odsto usjeva u Semberiji, poljoprivrednici očekuju pomoć nadležnih

Izvor: blic.rs
11.08.2017 15:59
2

Ukupna šteta u biljnoj proizvodnji Srpske, uzrokovana ekstremno visokim temperaturama i nedostatkom padavina, sudeći prema procjenama nadležnih, mogla bi da bude čak 270 miliona KM. Samo u Semberiji šteta na soji, kukuruzu, povrću, voću i duvanu, biće između 100 i 150 miliona KM.

Poljoprivrednici od nadležnih očekuju pomoć u prevazilaženju teške situacije, a ukoliko ona izostane, najavili su i radikalnije mjere, između ostalog mirne proteste.

- Mislimo da bi Vlada RS umjesto 11 trebala izdvojiti 30 miliona. Takođe i gradska uprava Bijeljina morala bi izdvojiti 5 miliona KM s obzirom da je budžet ove lokalne zajednice veći od 50 miliona, a poljoprivreda jedan od starteških pravaca razvoja ovog područja – kazao je član  Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije, Ljubiša Petrović.

I semberski poljoprivrednici apeluju na gradsku upravu Bijeljina da iznađe mogućnosti i pomogne im. Smatraju da Agrarni fond grada Bijeljina sa budžetom od milion i 100.000 KM nije dovoljan i da se ova sredstva ne raspodjeljuju ravnomjerno i svrsishodno. Zamjeraju i to što izostaje adekvatna podrška u izgradnji sistema za navodnjavanje. Od lokalne vlasti, ali i nadležnih republičkih institucija očekuju da novac koji investiraju u zaštitu od poplava preusmjere na poboljšanje kanalske mreže jer je navodnjavanje jedini način da se preduprede posledice suše.

Nenad Nikolić iz Crnjelova obrađuje 8 hektara oranica. Sadi povrće i ratarske kulture. Ima sisteme za navodnjavanje, ali uprkos tome, suša je uzela danak.

- Prosjek je 10 do 12 metara kukuruza po dunumu. I to kada se uradi sve po pripisima, znači primjeni  agrotehnika, đubrenje, hemijski tretman, pravi plodored. Sada neću imati ni 4 metra. Kukuruz je biljka kojoj od nicanja do berbe treba oko 600 litara po kvadratu. Ja sam dva puta zalivao i to oko 100 litara po kvadratu. To nije dovoljno da spasi usjeve, a poskupilo mi je proizvodnju -kaže Crnjelovac.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Nikola bn

15.08.2017. 12:57
80%?????? Zanima me, ko je uradio ovu procjenu? Manji rod povrća je donio mnogo veće cijene na pijacama. Mnogi povrtlari navodnjavaju svoje parcele. Za njih nema štete, već imaju višestruku zaradu. Na kvantaškoj pijaci hodam i pitam da kupim 2-3 lubenice, nije bitno pošto su, neće da prodaju nipošto. Osilili se. Naravno, a to je očekivano, oštetu će naplatiti 2-3 veća povrtlara (preko uhodanih kanala). A druga stvar, kukuruz mnogi planski siliraju i za njih je šteta vrlo mala.

Mićo zidar

12.08.2017. 07:49
Zbog velikih vrućina nisam mogao raditi gotov cijelu sezonu jer ni građevinski materijal ne trpi ovakve vrućine Imali kakav fond i nama koji nismo poljoprivrednici da pomogne
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.