InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

ALARMANTNO: Republici Srpskoj prijete epidemije!

Izvor: novosti.rs
17.07.2017 13:59
7

Alarmantno u RS tek oko 50 odsto djece vakciniše se protiv morbila, rubeole i parotitisa. Da bi sve bilo pod kontrolom, vakcinacijom mora da bude obuhvaćeno 95 odsto djeceFOTO: InfoBijeljina


Broj djece koja se vakcinišu protiv morbila, rubeole i parotitisa nikada u Srpskoj nije bio manji, a zbog nesavjesnih roditelja, tvrde stručnjaci iz oblasti imunizacije, prijete nam epidemije ovih bolesti. Naime, u većim gradovima Srpske, vakciniše se tek oko 50 odsto mališana (u gradu Banjaluci 51 odsto, Bijeljini 58 odsto, Istočnom Sarajevu 44 odsto), što je daleko od zadovoljavajućih procenata, budući da je jedini štit od epidemije obuhvaćenost bar 94 do 95 odsto mališana!

U 2016. godini u Republici Srpskoj obuhvat vakcinacijom iznosio je 74 odsto.

- To znači da je od ukupnog broja djece koja su u Republici Srpskoj trebalo da se vakcinišu prvom dozom MRP vakcine u toku 2016. godine, samo 74 odsto zaista i primilo ovu vakcinu. Alarmantan podatak je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, a to je da je u poslednjih godinu dana u Evropi od malih boginja umrlo 35 ljudi. Ovi smrtni slučajevi, koji su mogli biti spriječeni vakcinacijom, opisani su kao "neprihvatljiva tragedija" - upozorila je specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović.

Aćimovićeva je, u izjavi za "Novosti" pojasnila da bolesnik od morbila, u osjetljivoj sredini, u prosjeku zarazi 12 do 18 osoba, pa je za sprečavanje epidemija morbila potrebno da kolektivni imunitet bude bar 94-95 odsto.

- Obuhvat od 74 odsto, kao i postojanje regija sa još nižim obuhvatom, znači da nemamo ni približno dovoljan kolektivni imunitet i da postoji velika mogućnost za izbijanje epidemije morbila, rubeole ili parotitisa. Takođe, nevakcinisana djeca imaju 35 puta veću vjerovatnoću da obole od malih boginja u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake. Kad se javi epidemija među nevakcinisanom populacijom raste rizik od obolevanja i manjeg broja vakcinisanih građana.

Razlozi zbog kojih se, prema istraživanju "Novosti", roditelji teško opredjeljuju da vakcinišu svoju djecu, pogotovo kad je u pitanju MMR vakcina je zastrašivanje pojedinih lobija ljekara da ona izaziva autizam, zatim netrasparentnost dobavljača vakcina za područje BiH, kao i rezulati njihovih testiranja.

U Republici Srpskoj za svu djecu obavezna je vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti: tuberkuloza, hepatitis B, difterija, tetanus, veliki kašalj, dječja paraliza, hemofilus influence tip B, morbile (male boginje), rubeola i parotitis (zauške), što je definisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji. Djeca se ne vakcinišu samo ako postoje trajne kontraindikacije za primjenu neke vakcine.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ipak tvrde, da građani RS nemaju razloga za brigu u tom smislu, te da se radi o kvalitetu koji zadovoljava evropske i svjetske standarde.

- Vakcine, koje su registrovane u BiH su uglavnom od renomiranih proizvođača iz EU ("Sanofi Paster", "Glaksosmitlajn" i drugi) i to su vakcine koje posjeduju OCABR sertifikat, odnosno odobrenje za promet na tržištu Evropske unije. Određeni broj vakcina, koje su već dugi niz godina u upotrebi u BiH potiče od proizvođača koji nije iz EU, već iz okruženja (iz "Torlaka", Srbija) i svaka serija tih vakcina je, što je veoma značajno, prije uvoza već laboratorijski ispitana od strane Nacionalne laboratorije Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije, koja je takođe članica OMCL mreže. Kontrolna laboratorija ALMBiH kontroliše kvalitet svake uvezene serije vakcina u BiH - rekao je za "Novosti" v.d. direktora Agencije za lijekove i medicinska srestva BiH Aleksandar Zolak.

Sve vakcine su, inače, besplatne, osim za sezonski grip. Svake godine, dakle, određene kategorije osiguranih lica dobijaju vakcine koje nabavlja Fond preko Instituta, bez plaćanja.

- Do sada su to obično bili pacijenti na hemodijalizi, koji boluju od šećerne bolesti - inzulin zavisni, liječeni kardiohirurškim metodama (ugrađen stent, balon dilatacija, ugrađen bajpas, ugrađene vještačke valvule i pejsmejker), djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i oboljela od cistične fibroze pluća, oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze, oboljeli od malignih bolesti koji su završili sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti - rekli su za "Novosti" u Fondu zdravstvenog osiguranja.

UGOVOR SA INSTITUTOM

Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisan ugovor sa Institutom. Fond plaća Institutu nabavku, skladištenje i distribuciju vakcina, a plaća i domovima zdravlja za uslugu davanja vakcina.

Ukupni troškovi u 2016. godini su iznosili 3,2 miliona KM, od čega su troškovi samih vakcina bili 2.854.469 KM.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Re dr Tatjana

18.07.2017. 13:34
Tokom 2014/15 je u Bijeljini i Srpskoj je bila epidemija malih boginja.

Re dr Tatjana

18.07.2017. 13:32
Koliko je meni poznato tokom 2014/15 je bila epidemija malih boginja.

Dr Tatjana

18.07.2017. 00:44
Ne prete epidemije Srpskoj nego treba utopiti sve te vakcine koje dolaze zna se odakle. Bolje bi bilo da Srpska radi na školovanju i usavršavanju kadrova, da ne budu medicinski polupismeni. I onda takvi plasiraju priče o vakcinama i sl.

Boris

17.07.2017. 20:14
Samo bacaj te iz aviona otrove i lazite narod za vakcine koje takodje suzbijaju imuni sistem tijela.. Jer vam i jeste u koristi da se neko razboli pa da se kupuje lijek..

BN

17.07.2017. 18:33
Ako je neko primio MMR vakcinu od djece vase molim da kaze iskustav, kako je proslo ??

Shmizla

17.07.2017. 15:39
Ja sam čula da je to samo bilo u Americi. Recimo na forumu ana.rs navode kako je skoro bio slučaj u Bijeljini.. Bijeljina je mala, nije to Beograd, čuli bi svi da je to bilo.. baš me zanima da li griješim.

MAJKA

17.07.2017. 14:19
jel neko imao problem sa MMR vakcinom kada je djetetu davao, neka napise?
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.