InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Opasnosti koje donosi mokar kupaći kostim

Izvor: B92
15.07.2017 14:25
1

Upala bešike i jajnika, kao i gljivične infekcije česti su, koliko i neželjeni, pratioci ljetnih uživancija. Razlog je nesmotrenost: ne razmišljamo da li se kupaći kostim osušio, šetamo bosi po pločicama, nismo dovoljno oprezni priliko korišćenja toaleta na plaži...FOTO: pixabay.com


Mnogo je toga što nam, zbog tih sitnih nesmotrenosti, može pokvariti ljeto i godišnji odmor. Zato nije zgoreg imati na umu savjete stručnjaka šta nam je činiti, kada do neželjenih posledica dođe. 

Kada je upala bešike u pitanju, nagle promjene temperature (na primjer izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more) mogu da budu krivci. Takođe, potrebno je povesti računa i kod korišćenja javnog toaleta. 

Simptomi kao što su učestalo mokrenje propraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu da budu prilično neprijatni, pa ako primjetite takve reakcije potrebno je da što prije potražite pomoć ljekara. 

Preporučljivo je i unositi bar dvije litre tečnosti dnevno, kako biste isprali bakterije, a koristiće i topao uvin čaj, kao i svježe voće i povrće. 

Gljivičnim infekcijama najčešće možete da se zarazite kupanjem u bazenu. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet ili su izložene stresu. 

Gljivično obolenja prouzrokovana kandidom su najupornija i najduže se liječe i ponekad čak i uz terapiju antibioticima izliječenje ne ide glatko. 

Upala jajnika je česta tokom boravka na moru, a simptomi su propraćeni bolovima u donjem dijelu stomaka, predjelu lijevog, desnog ili oba jajnika, a ponekad može da se javi i povišena tjelesna temperatura. 

Upale ovog tipa moraju da se liječe antibioticima, a kako biste ih spriječili izbjegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Tokom upale, važno je da stopala i stomak budu suvi, a preporučuje se i boravak na suncu.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Pan

15.07.2017. 17:48
Nsjbolje bez njega.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.