InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pošten rad i veliko odricanje nisu nagrađeni

Izvor: InfoBijeljina.com
19.05.2017 18:53
3

U ravnoj Semberiji ima mnogo vrijednih i poštenih poljoprivrednika, koji mukotrpnim radom stvaraju proizvod za tržište i koji se, uprkos svim ekonomskim nedaćama, bore za pristojnu zaradu. U nimalo lakim tržišnim uslovima, posluje i Rade Jovičević, ugledni poljoprivrednik iz Trnjaka.FOTO: InfoBijeljina- Obrađujem trideset hektara zemlje, od toga je na polovini parcela pšenica i na tim njivama nakon žetve, sijem cveklu, kupus i druge kulture, dok je preostalih petnaest hektara stalno pod povrtarskim usjevima. Dosta se radi, ima velikh odricanja, ali sam i zadovoljan kada vidim šta je moja porodica proizvela. Najveći dio proizvoda plasiram u zvornički “Voćar” i u preduzeće “Tanasić”, koje je i najkorektnije u svakom pogledu, pošto sa njima imam ugovorenu prodaju od 150 tona i pola novca avansno, što mi je odskočna daska u ljetnjem periodu za dalju proizvodnju, kaže Jovičević za portal InfoBijeljina i podsjeća da je prošle godine imao ugovoren otkup sa jednom zadrugom iz Crnjelova od 250 tona cvekle, te da mu je najveći dio propao zbog određenih izvoznih kvota. Srećom, dobar dio cvekle je plasirao u preduzeće “Mameks”, tako da je donekle pokrio dio tih troškova. 

Inače, Jovičević je potpredsednik Udruženja povrtara Republike Srpske i želja mu je da se pošten i marljiv rad vrednuje, sve u skladu sa postojećim mogućnostima budžeta lokalnog i republičkog nivoa.

- Svjestan sam da je podrška poljoprivrednicima mala i nedovoljna, jer limit od dvije do tri hiljade maraka koliko daje Agrarni fond u Bijeljini, nije dovoljan za bilo kakvu ozbiljniju proizvodnju, kao ni iznos sredstava iz Ministarstva poljoprivrede. Vremena su teška, a dodatni problem je i veliki broj raznih udruženja i organizacija koja potražuju sredstva iz lokalnnog i republičkog budžeta. Istini za volju, ni sama udruženja nisu adekvatno zastupljena i nagrađena, ali ko nam je kriv što se bolje ne organizujemo. Lično, mogu da budem zadovoljan podrškom koju sam dobio od Ministarstva poljoprivrede za izgradnju hladnjače, ali znam i da je najispravnije pouzdati se u svoje mogućnosti, a ukoliko i dođe neka pomoć, ona je dobrodošla, ističe vrijedni i paorskim znojem okupani Rade Jovičević iz Trnjaka.

Njegov recept za uspješniju i isplativiju proizvodnju je više rada, veća proizvodnja i, kako navodi Jovičević, pošten pristup prema svima.Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Beli

20.05.2017. 15:11
Ljudi nemojte nije Rade takav...

mile

19.05.2017. 23:03
Dokle ces lagat narod vise sliko si se u tudjim plastenicima da dobijes posticaj fukaro.O kojoj proizvodnji pricas mozda ti si sljepac teski prevario si koga si stigao od Huse Zeckanovica pa do ostalih.Uspjeo si sina ugurat u insekciju izdavsi Doktora.Pa da moze on sad krast malo si ti muvo olose jedan

mornar popaj

19.05.2017. 21:31
Ajte molim vas. Imam pet pitanja. -Koliko je dunuma pod povrcem imao prija 15-ak godina? -Koliko je do sada raznoraznih podsticaja dobio? - Koliko konkretno danas on licno zasijava a koliko je magla? -Kakve su mu relacije u politici? - Gdje mu sin radi, da slucajno nije na opstinskim jaslama, da nije sef inspekcijskih sluzbi, kako je dosao do tog mjhesta i kako je, gdje, i kad diplomirao? Onda pisite o njemu kao uspjesnom. Uspjesan u dreci, galami i glabanju drzavnih i opstinskih sredstava.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.