InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ako dovedete stranca na konak u BiH, ovo morate znati!

Izvor: faktor.ba
19.05.2017 10:32
1

Ukoliko neki stranac dođe državljaninu BiH u posjetu kao privatni gost, on po zakonu mora biti prijavljen u najbližem uredu Službe za poslove sa strancima ili policijskoj stanici.FOTO: pressrs.ba


Prijava boravka stranog gosta u Bosni i Hercegovini od 13. maja iznosi deset maraka. U protivnom, plaća se kazna. Nakon odlične prošlogodišnje turističke sezone ove godine BiH očekuje novi rekordan broj stranih gostiju.

Iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva bezbjednosti BiH pojasnili su za Faktor da ovu taksu ne moraju plaćati hoteli, moteli i drugi organizovani, komercijalni smještaji.

- Za prijave boravka za strane državljane u Službi za poslove sa strancima ili policiji uspostavljena je taksa u iznosu od deset maraka. Do sad se ova usluga nije naplaćivala – rekao je u izjavi za Faktor Branislav Mojović iz Službe za poslove sa strancima.

Međutim, ova taksa ne odnosi se na hotelijere, već samo na prijave boravišta za strance koji su u privatnoj posjeti smješteni u privatnom smještaju.

- Hoteli i drugi smještajni kapaciteti imaju zasebne prijave. Oni ovjeravaju knjige stranih gostiju i te ovjere se plaćaju 50 maraka, ali se ta knjiga ovjerava jednom godišnje u Službi za poslove sa strancima. Do sad se ovjera knjige stranih gostiju plaćala pet maraka – naglasio je Mojović.

Odluka o izmjeni tarife administrativnih taksi objavljena je u Službenom listu 5. maja ove godine, a na snagu je stupila osam dana kasnije.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

konkretno

19.05.2017. 11:00
Moram li prijaviti osobu koja je u srodstvu,zet,snaja itd i koji ce boravit kod mene.Znaci nikakav hotel ili privatan smjestaj.Uvijek ostavite nerazjasnjeno tako da mi ni sami ne znamo sta da radimo.Naplacivali ste itekako.Ne bih iznosio ime ali ima jedan koji otvoreno trazi pored 10 maraka jos nesto nek se nadje.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.