InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nijedan deponent Pavlović banke neće ostati bez novca

Izvor: InfoBijeljina.com / SRNA
19.05.2017 10:29
0

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić rekao je da Pavlović banka radi, te da će Agencija biti spremna da reaguje ako bude problema.

Nevjestić je rekao da garantuje da nijedan deponent neće ostati bez svog novca, a šta će biti sa tom finansijskom ustanovom vidjeće se nakon kontrole regulatora.

On je za "Nezavisne novine" rekao da je ta banka imala rok da do 30. aprila izvrši dokapitalizaciju, a poslije toga Agencija za bankarstvo Srpske ima zadatak da izvrši provjeru te dokapitalizacije, te preuzme određene korake.

"Vlasnici sredstava ne treba da budu zabrinuti, šta god se desi njihov ulog do 50.000 KM zajedno sa kamatom je osiguran", naglasio je Nevjestić.

Kada je riječ o novom Prijedlogu zakona o osiguranju depozita banaka u BiH, koji je u Predstavničkom domu parlamenta BiH vraćen na usaglašavanje, Nevjestić je naveo da je loša sreća što je taj akt ušao u parlamentarnu proceduru sa setom zakona o povećanju akciza.

"Čekamo ishod usaglašavanja. Osnovne premise novog zakona o osiguranju depozita odnose se na jačanje svjesnosti i javnosti, ili da čovjeku još više objasnimo ko smo, šta smo i koji su naši zadaci. Sljedeća izmjena je automatizam u osiguranju, znači da samim činom dobijanja dozvole za rad od nadležnog regulatora banka automatski postaje osigurana", rekao je Nevjestić.

On je dodao da je bankarski sistem stabilan, ali da ima odeđene probleme, zbog čega će novine u novom zakonu doprinijeti da tih problema bude manje.

Nevjestić je rekao da prijedlog zakona ne donosi prenošenje nadležnosti, pogotovo u dijelu nadležnosti direktora i Upravnog odbora Agencije.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.