InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Naftaši bogataši: „Hifa“ i „Nešković“ prošle godine zaradili 30 miliona KM

Izvor: capital.ba
19.05.2017 10:12
3

Najveći lanci benzinskih pumpi u BiH ostvarili su u prošloj godini desetine miliona KM dobiti, a najprofitabilniji su bili „Hifa Petrol“, „Hifa Oil“ i bijeljinski „Nešković“, sa ukupnom zaradom od blizu 30 miliona KM, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.FOTO: Nezavisne


Ukupna dobit sarajevskog lanca benzinskih pumpi „Hifa Petrol“ lani je iznosila 11,2 miliona KM. Njihova dobit u odnosu na godinu ranije je ostala na približno istom nivou, odnosno smanjena je za oko 140.000 KM.

Ukupni prihodi ovog preduzeća lani su iznosili 245,5 miliona KM, dok su im rashodi bili 233 miliona maraka. „Hifa Petrol“ u prošloj godni je zapošljavao 248 radnika. „Hifa Petrol“ je član grupacije „Hifa“ iz Tešnja. „Hifa Group“ je grupa firmi koje su u vlasništvu braće Ahmetlić, odnosno postoji jedna zajednička firma, a svaki od petorice braće posjeduje još po jednu naftnu kompaniju.

Milionsku dobit ostvario je i bijeljinski lanac benzinskih pumpi „Nešković“.  Profit „Neškovića“ lani je iznosio 9,8 miliona KM i smanjen je u odnosu na godinu ranije za oko 2,8 miliona KM. Ovo preduzeće lani je imalo 486 radnika, odnosno 161 radnika više nego godinu ranije. Ukupni prihodi „Neškovića“ lani su iznosili 142,1 milion KM.

Još jedan sarajevski lanac „Holdina“ nalazi se na vrhu liste sa 8,4 miliona KM dobiti i ukupnim prihodom od 758,7 miliona KM. Ovaj lanac zapošljava 434 radnika.

Druga članica „Hifa“ grupacije – „Hifa oil“ iz Tešnja nalazi se u samom vrhu po ostvarenoj dobiti. Profit ovog preduzeća iznosio je 8,2 miliona KM, a ukupan prihod 321,2 miliona KM.

„Petrol BH Oil Company“ iz Zenice lani je imao 8,1 miliona KM profita. Njihovi prihodi iznosili su 417,5 miliona KM, a rashodi 408,5 miliona. Ovo preduzeće imalo je 227 radnika.

„G-Petrol“ iz Sarajeva imao je 1,28 miliona KM dobiti. Prihodi ovog preduzeća lani su iznosili 197 niliona KM, a rashodi 195,5 miliona . Imali su i 356 radnika.

Banjalučki „Nestro Petrol“ imao je dobit od samo 4.500 KM, i ostvareni prihod od 204,6 miliona KM. Na kraju prošle godine „Nestro“ je imao 612 radnika.

Sarajevski „Energopetrol“ poslovao je sa gubitkom od 9,5 miliona KM. Ukupni prihodi ovog preduzeća lani su bili 153,9 miliona KM, a rashodi 163,4 miliona KM. Ovo preduzeće lani je zapošljavalo 709 radnika.

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Predrag Duduković kaže za CAPITAL da benzinske pumpe u BiH, kada dolazi do rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, odmah podižu svoje cijene, ali da kada je situacija obrnuta, odnosno kada na svjetskom tržištu cijene padaju, oni ne snižavaju cijene odmah i u toliko iznosu.

„U tim trenucima oni ostvaruju ekstra profit. Čak i kada prate smanjenje na svjetskom tržištu to nije propriconalno, dok je rast cijena kod nas sigurno u proporciji sa onima na svjetskom tržištu“, kazao je Duduković.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Bn

20.05.2017. 11:28
Neskovic je obezbjedio radna mjesta, sto je najvaznije. Plate na vrijeme, sto je ovom napacenom narodu najvaznije. Zato pokrijte se po glavi pametnjakovici koji bi da sprovodite zakon.

Ipon

19.05.2017. 22:56
Kakav neskovic i hifa naj kvalitetnije gorivo na mancom pumpama

ZAKON

19.05.2017. 17:48
Neskovic ,uzeo je milion maraka pobjega iz drzave kada su ga ganjali potom platio nekoga da to zataska i vratio se eto otkud mu sada i kako je krenuo lako je od milion poceti da je pravna drzava sve bi mu bilo oduzeto i vraceno narodu.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.