InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Radnici “Alumine” na ulici, rudari prijete samoubistvima

Izvor: EuroBlic
21.04.2017 10:06
0

Više od 1.000 radnika “Alumine” i “Boksita” iz Milića organizovaće danas proteste ispred zgrade Osnovnog suda u Zvorniku zbog blokade računa “Alumine”.FOTO: EuroBlic


Račun firme blokiran je u korist privrednog društva ,,Pavgord“ iz Foče na iznos od 155 miliona KM, na osnovu potraživanja Litvanaca od fabrike glinice ,,Birač“, koje je ovo fočansko preduzeće otkupilo prije dvije i po godine.

Zbog blokade računa, prema navodima uprave Alumine, ovaj privredni gigant dnevno gubi oko tri miliona KM. Iz ove kompanije poručuju da nastavak nezakonite blokade vodi finansijskom krahu, prestanku proizvodnje i otpuštanju svih zaposlenih u fabrici. Zbog ovakvog stanja u najvećem zvorničkom kolektivu ugrožen je rad i najvećeg strateškog partnera ,,Boksita“ iz Milića, ali i kompetne privrede regije Birač.

Portal Capital saznaje da je „Pavgord“ vlasnika Gordana Pavlovića, uputio pismo predsedniku RS Miloradu Dodiku u kojem nude da će odblokirati račun, ako postanu suvlasnici fabrike.

Dok se situacija u “Alumini” zahuktava izlazak na ulicu juče su najavili i zaposleni u rudniku železne rude „Ljubija“ proda li se rudnik, kako je Vlada RS prihvatila, kompaniji “Israeli Investment Group Balkan”.

Primanja su im redovna, ali strahuju da, promenom vlasnika, tako neće ostati.

- Radnici su do guše u kreditima i izvršiće samoubistvo ukoliki se nađu na ulici u bezizlaznoj situaciji - rekao je predsednik Sindikat RŽR Ljubija Milanko Stojnić na pres konferenciji u Banjaluci.

Do kuliminacije je došlo kada su radnici došli u sukob sa Evgenijom Zotovim, direktorom firme „Israeli Investment Group Balkan“ koji je na pres konferenciju došao nenajavljen. O prodaji većinskog paketa akcija RŽR „Ljubija“ Izraelcima za 92 miliona KM, poslanici NSRS će se izjasniti u utorak.

Blokadu puteva za danas su najavili i drvoprerađivači sa Romanije, tražeći pravedniju raspodelu šumskih sortimenata. Oni su nedavno započeli, kako su rekli, borbu protiv kriminala i izbora politički podobnih kadrova.

Razlog bunta je bila najava da će u fotelju direktora ŠG Romanija ponovo sesti Rajko Bulajić, koji je ranije smenjen, a iza sebe je ostavio milionske gubitke. Delimično su uspeli, jer Bulajić neće biti direktor, ali će ipak biti izabran za tehničkog direktora.

Da oštrije zaprete odgovornima, radnicima “Alumine”, “Mitala” i drvoprerađivačima sa Sokoca vetar u leđa dao je štrajk železničara. Oni su u martu zatražili isplatu plata i svih materijalnih troškova, te smenu uprave. Dan nakon obustave štrajka radnika ŽRS-a, oštrije nego dosad zapretili su i prosvetari i medicinski radnici u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da je konačno počeo da iščezava strah kod radnika, koji sve slobodnije brane ono na što imaju pravo.

– Potrošili smo godine radeći na buđenju radničke svesti. Bilo je teško animirati radnike da dignu glas protiv obespravljenosti, tako da rezultati tek sad dolaze. Radnici su napokon shvatili da je strah manje bitan od borbe za egzistenciju njihovih porodica – ističe Mišićeva.

Budi se svest

Nemanja Đukić, sociolog kaže da je svest radnika počela da se budi jer su sve obespravljeniji.

- Kod nas je društvo podeljeno pa postoji politička kontrola zasnovana na strahu od drugog naroda, zbog čega je prag socijalne toleranacije veliki. Osim toga političari na vlasti se poistovećuju da državom nacijom, slobodom i svaki napad na njih predstavljao bi napad na RS. Stvari se očigledno menjaju i radnici ne mogu više da trpe kriminal i nepravdu - kaže sociolog Nemanja Đukić.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.