InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bijeljina: Cijena vode nepromijenjena, a računi ipak veći!

Izvor: RTRS
20.04.2017 21:32
12

Januarski računi Vodovoda i kanalizacije potrošačima u Bijeljini stigli su uvećani u odnosu na decembar 2016. godine. Cijena za utrošenu vodu po kubiku ostala je nepromijenjena, ali je došlo do povećanja za vodomjernu jedinicu u iznosu od jedne marke za vodomjernu jedinicu, dok je do poskupljenja došlo i potrošačima koji plaćaju održavanje hidrantske mreže u svojim objektima.FOTO: InfoBijeljina


Gojko Mičić iz Bijeljine ostao je zatečen kada je na januarskom računu preduzeća vodovoda i kanalizacije za isti utrošak vode kao i u decembru, dobio iznos uvećan za jednu marku i 50 pfeninga. Kaže da je u medijima čuo da nema povećanja cijene vode, i da ne bi ništa ni primjetio da nije potrošio istu količinu vode u decembru i januaru. Na računima je povećana cijena za vodomjernu jedinicu i hidrant. 

- Odmah po prijemu računa za januar, 2. februara sam već intervenisao u vodovodu po pitanju tog računa. Od njih sam tražio da mi daju odluku o poskupljenju i obrazloženju poskupljenja vode. Oni su mi usmeno odgovorili da su poskupjeli vodomjeri i hidrantska mreža. Na to sam ponovo tražio da mi se pismeno odgovori i nisam nikad do danas dobio, međutim dobio sam da oni nemaju nikakve veze sa hidrantskom mrežom u zgradi, a poskupili su je više od 50 posto, objašnjava Gojko. 

Iz Udruženja potrošača kažu da odluka o povećanju cijene za ove dvije stavke nije bila na razmatranju na sastanku gradske komisije, i da imaju dosta pritužbi građana. 

Potrošačima koji ispred svojih objekata ili u stambenim jedinicama imaju hidrante, plaćaju održavanje hidrantske mreže, iako, kako su nam pismeno odgovorili, to nije nadležnost Vodovoda. Kako kažu, vodomjeri nisu u vlasništvu preduzeća, ali su oni u obavezi da ga mijenjaju svakih 5 godina. 

- Vodomjerni sat, vodomjerna jedinica, kako piše u računu je vlasništvo našeg korisnika, a obaveza Vodovoda prema zakonskoj regulativi je da svakih 5 godina izvrši zamjenu. Obzirom da smo nabavili veće količine i da se nauka, tehnologija i svijet u 21. vijeku, tako i neki novi i savremeniji vodomjeri će biti ugrađeni našim korisnicima, izjavio je Stojadin Knežević, portparol “Vodovoda i kanalizacije” Bijeljina.

Iz Udruženja potrošača naglašavaju da je po dosadašnjim pravilima i ugovorima potrošač dužan da kupi vodomjer, a da o ordžavanju i servisiranju brine preduzeće koje daje usluge, u ovom slučaju Vodovod.  

- Taj vodomer je faktički pod ingerencijom i skoro u vlasništvu vodovoda, oni su dužni da kontrolišu njegovu ispravnost da ga zamenjuju. Ja ne znam, moramo vidjeti u ugovorima da li nisu u međuvremenu mijenjali nove ugovore, jer do sada u starim ugovorima nije bilo da smo mi u obavezi da kupujemo nove vodomere posle 10 godina, rekao je Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina

Na svim računima za čak jednu marku povećano je izdvajanje za vodomjernu jedinicu, a u nekim slučajevima i veći iznos. 

U Bijeljini je na gradski vodovod priključeno oko 33 hiljade korisnika. Prostom računicom dolazi se do zaključka da će se na osnovu minimalnog povećanja od marku do dvije po korisniku, na račun Vodovoda u ovoj godini sliti između 300 i 450 hiljada maraka više nego lani. Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Bijeljinac

22.04.2017. 06:12
A što svaki put kad rade na mreži puste u sistem kile blata i pijeska nikom ništa. Stoka!

pera pekar

21.04.2017. 15:11
Perkonja Perkovic clan bande gotovana ludog Radovana tj SDS nabija cijene kao da je u pitanju neka specijalna ljekovita voda. On se bogati, vozi mercedes dzip, kad glumata farmera onda novog zetora. Za preciscavanje otpadnih voda uzeli tursku opremu a ne izraelsku daleko jeftiniju i pouzdaniuju. Perkonja je od 1992 uvijek neki direktor, negdje, necega i svacega. U Bijeljini danas kad na sred ulice dreknes "Gdje si direktore" odma bi se 15 njih okrenulo. Od tih 15 su kradovanova banda.. U sred radnog vremena u domu omladine ima vise Micinih poklisara iz opstine nego sto ih ima u opstini. Tomica prvi medju njima. SDSSDS, glasajte gladni opet za njih. Poceli su da se ponasaju po onoj narodnoj, sa oca na sina. Tako da danas imamo dvojicu lopurdi koji su sinove instalirali u opstinske organe. Bio tata, sad ce malo sin.

mica

21.04.2017. 10:58
svuda su radnici u drzavnim i opstinskim institucijama prilicno nepristojni ali kao sto su u vodoodu to jos nigdje nema donekle administracija da ce nesto i objasniti ali radnici na terenu odnosno ovi sto nazovi popravljaju nesto kad ih zoves za kvarove to je toliko drsko i bezobrazno uzasni su ,tako i popisivaci nema kraja njihovom odvratnom ponasanju i rijecniku uzasnuta sam

Gradjanin

21.04.2017. 07:37
Koliko s..u bojim se da je političarima u Bijeljini i ova kanalizacija mala(;)),ali može im se dok naroda biće i para,kanalizaciju uradili a vođa lezi po ulicama nisu uspjeli kišnu kanalizaciju napraviti kako treba,možete zamisliti šta će biti sa otpadnim vodama ubrzo

Uaa

21.04.2017. 00:43
Da li je voda sa ukusima ili obicna?

Neznani junak

20.04.2017. 22:44
Da, docepali se preko nekakve sheme Turskih vodomjera nebazdarenih i sada nam ih u zgradi svima pomijenjali. Naravno novi vodomjeri su za "tehnologiju i svijet u 21. vijeku" i imaju dodatne ventile pa nama u zgradi od pritiska procurjeli bojleri. Vodomjere mijenjaju u sred obracunskog perioda i bez ikakve najave, a ne kao u svim normalnim drustvima lijepo na pocetku ili kraju obracunskog perioda i uz prethodnu najavu. Kada im se pozalis da je otisao bojler brzo posalju ekipu i uklone taj ventil i opet naravno bez ikakvog traga i zapisnika o uradjenom poslu da bih imao dokaz da ih tuzim.

DOKLE VISE

20.04.2017. 22:39
To je Kradonacelnikov SDS lopov do lopova,opustosise gradjane.

Dejan

20.04.2017. 22:18
Razlog za ovoliko visoku cijenu vode je taj sto se upravo tim novcem finansira izgradnja kanalizacione mreze. Sto dalje inplicira da su stanovnici Bijeljine glavni finansijeri tog projekta. Da li je narodu omoguceno da se izjasni da li zeli da finansira kanalizaciju? Nije. Ko prisvaja svu slavu te investicije i ne skida se sa tv-a kad se izvode radovi u gradu? Nepismeni gradonacelnik i jos veci idioti oko njega. Narode razmisljaj svojom glavom, vlast pripada Vama, a ne interesnim grupacijama iz vrha!

Gradjanin

20.04.2017. 21:48
Meni sat nije nikada zamijenien, a kako pise u tekstu zakonski su obavezni svakih pet godina?! Samo pitam kad ce? Gdje se mogu prijaviti za zamjenu :-)

Milan

20.04.2017. 21:46
Hvala dragom vodovodu sto nas je obavjestio o poskupljenju. Nadam se da ce uloziti ovu koju marku po korisniku sto zarade u nesto korisno, a ne na plate zaposlenih

Fjdjd

20.04.2017. 21:44
Voda nam je kao flasirana, najskuplja

korni

20.04.2017. 21:38
A mater vam...
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.