InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Finansiranje predizborne kampanje 2016. u BiH koštalo više od 7 miliona KM

Izvor: Klix.ba
20.04.2017 21:11
1

Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas Izveštaj o provođenju Lokalnih izbora 2016. čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.FOTO: KLIX.ba


U Izvještaju se navodi da su za finansiranje predizborne kampanje, u skladu s članom 15.10. Izbornog zakona BiH, politički subjekti u okviru zakonom propisanog limita mogli potrošiti oko 28 miliona KM, od čega političke stranke oko 24 miliona KM, a nezavisni kandidati 3 miliona KM, piše Klix.ba.

- Politički subjekti koji su Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneli postizborni finansijski izveštaj iskazali su troškove izborne kampanje u iznosu od preko 7 miliona KM - stoji u izveštaju Centralne izborne komisije.

Iz CIK BiH navode da se uvidom u podatke o ostvarenim troškovima izborne kampanje, koje su iskazali politički subjekti u postizbornim finansijskim izveštajima, utvrđeno da je jedna politička stranka Tuzlanska alternativa prekoračila limit propisan u članu 15.10 Izbornog zakona BiH za iznos od oko 31.626 KM.

Izvještaj tretira i polnu strukturu kandidata na Lokalnim izborima 2016. godine, a navodi se da je bilo 93,8 posto muškaraca i 6,2 posto žena kandidovano za načelnike/gradonačelnike.

U zaključku izveštaja stoji da će Centralna izborna komisija BiH u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju unapređenju izbornog zakonodavstva kroz rad u dve Interresorne radne grupe sa posebnim fokusom na istraživanja uvođenja adekvatnih novih tehnologija u izborni proces, procenu kvaliteta biračkih spiskova i unapređenje zakonodavstva po odlukama Ustavnog suda BiH.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Interceptor

20.04.2017. 22:16
Koliko se ovde moglo zbrunuti, gladne, siromašne djece pa i bolesne da bi ove guzonje bacili novac u svoje slike, profile koje nicemu ne lice. Narod ispašta dok se pojedine grupe stranačke goste i bogate.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.