InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Knez Ivo od Semberije, veliki humanista i dobrotvor

Izvor: InfoBijeljina.com
25.03.2017 12:58
5

Teška vremena iznjedrila su dvojicu najznamenitijih ljudi Semberije: Pored poznatog pjesnika i guslara Filipa Višnjića i Kneza Ivan Knežević, koji postaju i simboli grada i čuvari štita na velikom grbu grada Bijeljina.FOTO: sr.wikipedia.orgIvan Knežević, poznatiji kao Knez Ivo od Semberije, rođen je u selu Dvorovima, 1776. godine. U 20 godini postao je knez, po nasleđu. Kao veliki humanista i dobrotvor pročuo se i ostao zapamćen po tome što je 1806. godine sakupio novac i od Kulin-kapetana otkupio oko 300 duša, mahom žena i najači iz sela Dobrića u Jadru (nedaleko od Lešnice), koje su Turci, nakon što su pobili osamdesetak ljudi, poveli kao roblje preko Drine.

O tome detaljnije svjedoči narodni pjesnik i slijepi guslar Filip Višnjić u pjesmi Ivan Knežević. Milan Đ. Milićević, međutim, tvrdi da je Knez Ivo sakupio samo polovinu traženog novca (a to znači i za otkup samo jedne polovine roblja) i kad nije dobio pomoć od nekih trgovaca, jer su se ovi plašili turske odmazde, prebjegao je u Srbiju. 

Ipak, pouzdano se može tvrditi da su Knez Ivu, zbog pomoći prognanom srpskom življu, Turci sumnjičili za saradnju sa ustanicima u Srbiji. A i ustaničke vođe bile su donekle nepovjerljive prema njemu, sumnjajući da on sve to radi u dosluhu s Turcima. (Vuk Karadžić navodi podatak da se Knez Ivo morao i sam otkupiti od Hajduk Stanka, poznatog harambaše iz Crne Bare). 

Činjenica je, međutim, da je Knez Ivo iste, 1806. godine, napustio svoju kneževinu i nastanio se u Šapcu, gdje se kao ugledni trgovac ("Knez prekodrinski"), brzo uključio u mnoge društvene poslove, pored ostalih i, naročito, oko zbrinjavanja izbjeglica. 

Po propasti Prvog srpskog ustanka i Knez Ivo je prešao u Srem i nastanio se u selu Grabovcima, gdje je s taljigama, u koje je uprezao jedno kljuse, zarađivao hljeb za porodicu. Godine 1820 ponovo se vratio u Šabac, gdje je ukazom Kneza Miloša postao član Šabačkog suda, a kad za tu službu više nije bio sposoban, radio je u Šabačkoj gimnaziji kao domaćin. 

Poslednje godine života proveo je na konaku kod episkopa Maksima, koji ga je o svom trošku i sahranio na šabačkom groblju 1840.

Dvor najpoznatijeg srpskog dobrotvora Kneza Ive od Semberije u Popovima nije sačuvan, ali je u centru popova, postavljen spomenik u vidu stojeće figure plemenitog Kneza (rad vajara Dragomira đokića). Postoji, istina, ne dovoljno dokazan podatak da je Knez Ivo rođen u Dvorovima, a da se kao dijete preselio u Popove. I u gradu, u parku, postoji spomen bista Kneza Ive od Semberije, a jedna ulica i jedna škola nose njegovo ime.Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Knez Ivo od Semberije

31.08.2017. 10:09
Rodjen sam u selu Popovima.

pera pekar

15.04.2017. 14:09
E a kako skonca cestiti knez Ivo? Umro je u bijedi, zaboravljen. toliko o pamcenju i zahvalnosti nas Srba. Bezbroj je takvih primjera kroz istoriju. Milunka Savic je umrla u bijedi, majka Gavrila Princippa prosila, zaboravljen od svih umrije nedavno Zoran Lopandic u kojeg se mnogi kleli, neki pjevajuci o njemu pare mlatili, o pokojnom Mauzeru se lupetalo svasta, ko se jos sjeca Blagoja Gavrilovica, Jovana Micica Kikora, Branka Pantelica Pantera? Al zato su nam kriterijumi natumbe otisli uzori nam postadose mracni tipovi. Najbolje je procitati pjesmu V. P. Disa "Nasi dani" i sve ce nam biti jasno.

dej.

26.03.2017. 20:24
Rodjen je u Popovima gdje je imao i svoj dvor. Citiram dio teksta pjesme Filipa Visnjica koja govori o otkupu roblja:To rekoše, pa se pobratiše: Ide Ivo dvoru Popovima, Pa kmetove Semberske doziva: „Ne bojte se ropstva od Kulina.“ Ode Ivan po svojoj nahiji, Turskoj vojsci tain da sastavlja:

dej.

26.03.2017. 11:58
rodjen je u Popovima. Citiram natpis sa nadgrobnog spomenika: Овде почивају кости родољубног Кнеза Иве Кнежевића нахије Бијељинске, из села Попова. Он је у време Карађорђево откупио 300 робова од Кулин Капетана за своју сопствену душу и вечни помен. Поживе љета 80 пресели се на вјечност 29.јуна 1840. лета у Шапцу. Воздиже јего белег Стефан Алексић синовац за спомен вечну“.

Čedo J.

25.03.2017. 22:01
Ivan Knežević, u narodu poznatiji kao Knez Ivo od Semberije, rođen je u selu Popovi!
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.