InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bijeljina: Problem prosjačenja i dalje prisutan

Izvor: RTRS
20.03.2017 23:04
4

Dolaskom toplijih dana intenzivira se problem prosjačenja, koji je izraženiji u većim centrima u Republici Srpskoj.FOTO: Nezavisne


Uglavnom je riječ o pripadnicima romske populacije, i to maloljetnicima. Prema podacima udruženja za promociju obrazovanja Roma - Otaharin, samo u prethodnih godinu dana u Bijeljini je zatečeno 51 dijete u prosjačenju.

U prošloj godini policija je u Bijeljini izadla 49 prekršajnih naloga zbog prosjačenja. To je čak 30 odsto više u odnosu na isti period 2015. godine

U prosjačenju se uglavnom angažovani maloljetnici. Organizovanog kriminala nema, kažu iz policije.

- Najbitnije i najvažnije je da nema organizovanih grupa koje dolaze iz drugih gradova i prosjače na području našeg grada, kaže Aleksandra Simojlović, portparol CЈB Bijeljina.

Iz Centra za socijalni rad kažu da se u prosjačenju uglavnom zatiču dobro poznata lica.

- Nerijetko imamo porodice koje imaju zaista mnogo pogodnosti koje ova lokalna zajednica za njih izdvojila a i dalje je prosjačenje njihov stil života, ističe Slavica Kovrlija, specijalni pedagog u Centru za socijalni rad Bijeljina. 

Posljednjih godina potpisano je nekoliko dokumenata o postupanju, ali iz Udruženja Otaharin kažu da je prosjačenje i dalje jedan od velikih problema.

- Mi ove godine planiramo da revidiramo te dokumente i da ih postavimo vrlo detaljno da znamo ko je za šta odgovoran na području grada Bijeljine i onda ćemo sigurno moći da odgovorimo na problem prosjačenja koji je jedan od oblika trgovine ljudima, poručio je Dragan Јoković, izvršni direktor Udruženja za promociju obrazovanja Roma Otaharin Bijeljina.

Iz Otaharina pozivaju sve da ne daju novac djeci na ulici, i da takve slučajeve odmah prijave policiji.

U dnevnom centru ovog Udruženja u toku prošle godine zbrinuto je 31 djete koje je zatečeno u prosjačenju ili bilo u riziku da to uradi.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

xxx

21.03.2017. 10:03
Zakonom o javnom redu i miru, prosjačenje je zabranjeno. Dakle, policija treba da radi svoj posao, jer se od tog rugla ovog grada, ne može živjeti. Ne pada mi na pamet da im dam nijedan pfening, jer su neviđeni lenjivci i kao takvi prisutni su na cijeloj planeti. ne žele da se obrazuju, nego prosjačenjem i mutnim radnjama . Dakle, draga policijo, iskorijenite ovu ružnu pojavu !

Zabrinuti gradjanin

21.03.2017. 08:31
Cuj policije, nema organizovanog kriminala, haha! Nema organizovanih grupa iz drugih mjesta? Jel to policija ne radi vikendom pa ne vidi sta se desava po gradu? Ekipe iz Srbije vam rade po Bijeljini dok vi kafe ispijate. A o tome kako kad isprose koliko treba, uzmu mobilni pa nazovu "gazdu" da predaju pazar, a gazda, gle cuda, vozi novu mecku, pasat, bmw... Koga vi zamajavate?

Komentator

21.03.2017. 07:14
Ciganska g.... u Bn su preplavili grad, ne moze se proci od poste do robne od njih, svakog dana u svako doba... U centru popiti kafu s mirom u nekoj ljetnoj basti nemoguce...

Gradjanin

21.03.2017. 00:01
Sta se policija pravi da radi svoj posao kada ne hapsi prave ljude... Stalno vidjam onog debelog cigana sto sjedi na klupicama u parkicu kod Emporiuma i svi znaju da je on njihov sef. Licno mi je jedan od cigancica rekao da imaju normu koliko moraju nakupiti ili ce ih taj isti prebiti. Dzaba se hvale nekim brojkama kad ne rijesavaju problem u sustini...
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.