InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Strategija upravljanja otpadom u narednoj deceniji

Izvor: InfoBijeljina.com / SRNA
20.03.2017 15:03
1

BIJELJINA - Strategija upravljanja otpadom u Republici Srpskoj za narednih 10 godina predviđa da se u svim jedinicama lokalne samouprave uspostavi odvajanje otpada na mjestu nastanka, te poveća procenat koji je sada ispod dva odsto, izjavila je pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Svjetlana Radusin.FOTO: Nezavisne


"Sve lokalne samouprave imaju problem upravljanja otpadom i vrlo mali procenat se odvaja, a to je polazna osnova za uspostavljanje integralnog sistema upravljanja otpadom", rekla je Radusin na prvoj javnoj raspravi o ovoj strategiji koja je danas održana u Bijeljini. 

Ona je istakla potrebu da se poveća i pokrivenost uslugom sakupljanja otpadom sa sadašnjih do 65 odsto stanovništva u Srpskoj, a kao opšti cilj je navela neophodnost uspostavljanja informacionog sistema, jer sada podatke o količini otpada imaju samo jedine sanitarne deponije u Srpskoj koje se nalaze u Banjaluci i Bijeljini. 

"Imamo 43 opštinske deponije koje ne posluju na sanitarnim principima, i to su uglavnom neuređena smetljišta koja u narednom periodu treba sanirati i zatvoriti", rekla je Radusin. 

Ona je učesnicima javne rasprave, koja je održana u Gradskoj upravi Bijeljine, predstavila strategiju upravljanja otpadom koja se bazira na osam regija u Srpskoj, a o detaljima su govorili autori dokumenta iz Hrvatske koji su prenijeli iskustva ove zemlje u ispunjavanju vrlo oštrih evropskih direktiva u oblasti upravljanja otpadom. 

Prema njihovoj ocjeni, strategija u Republici Srpskoj postavljena je vrlo realno i za njeno sprovođenje u narednih 10 godina potrebno je 190 miliona evra. 

U analizi sadašnjeg stanja u Srpskoj navodi se da se godišnje prikupi 250.000 tona komunalnog otpada, od čega 40.000 tona u Bijeljini, što je godišnje 279 kilograma po stanovniku. 

Trećinu čvrstog komunalnog otpada čini organski otpad iz kuhinja i bašta, 56 odsto su komponente koje se mogu ponovno iskoristiti, a 10 odsto su ostale miješane komponente i one koje je potrebno posebno preraditi, kao što su životinjski i elektronski otpad. 

Udio opasnog otpada u komunalnom otpadu koji potiče iz domaćinstava, poput štednih sijalica, baterija, kućnih aparata i sredstava za čišćenje, procijenjen je na jedan odsto. 

Načelnik Komunalne policije u Bijeljini Ratomir Draganić rekao je novinarima da je pokrivenost organizovanim odvozom otpada u gradu 75 odsto na području koje pokriva gradsko preduzeće "Komunalac", ali je svega 35 odsto u ruralnim sredinama gdje to radi privatna firma, zbog čega je na ovom području registovana 51 "divlja" deponija. 

Nakon Bijeljine, javne rasprave o strategiji upravljanja otpadom u Republici Srpskoj za naredih 10 godina biće održane u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Samo bahato

20.03.2017. 15:08
Bijeljina je puna otpada u opštini, trebali su to mnogo ranije da rjesavaju... Samo smeće od ljudi radi u opštini.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.