InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Da li znate šta znači "OK"?

Izvor: B92
11.01.2017 11:33
3

"OK" je univerzalna reč koja dolazi iz engleskog jezika - američkog slenga, a označava termin "sve je u redu". OK je izraz koji je bez sumnje osvojio svet.FOTO: pixabay.com

Koriste ga ne samo Amerikanci i Britanci, već svi ljudi na planeti. 

Iako poreklo ovog izraza nije sasvim utvrđeno, postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku. 

Prvo pismeno korišćenje izraza "OK" dogodilo se u subotu, 23. marta 1839. godine, kada je u bostonskim novinama Boston morning post izašao tekst o satiričkoj organizaciji nazvanoj "Anti-Bell Ringing Society": 

Razlog pisanja "O.K." kao sinonima za "all correct" (sve je u redu, sve tačno) i nije tako čudan ako se uzmu u obzir jezički trendovi koji su vladali tih godina. 

Namerno pisanje pravopisno netačnih skraćenica, u ovom slučaju za "all correct" - korišćenje izraza "oll korrekt" - bilo je izuzetno moderno i "kul’" tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje može da se tvdi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl. 

Početni trend skraćivanja izraza upotrebom njihovih početnih slova, kao npr. i.s.b.d (it shall be done), r.t.b.s (remains to be seen), kao i s.p. (small potatoes)... vremenom je trebalo unaprediti, tako je tih dana postalo moderno skraćivanje izraza upotrebom njihovih početnih slova, bez obzira na pravopis. Među popularnijim izrazima tih dana bio je i o.w. kao skraćenica za "all right" (oll write). 

Izraz "all correct" dobio je tada svoju modernu skraćenicu. Ono što čudi je da se od svih izraza "OK" održao najduže, a nakon prelaska američkih granica, zavladao je svetom.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

ZeX

13.01.2017. 19:44
Ovo nije taćno. OK su koristili američki vojnici kao šifru da nema žrtava na frontu. OK zapravo znači Zero Kill (nula ubijenih), odnosno broj nula i slovo K kao skraćenica. Tako je i nula prešla u slovo i dobili smo OK - sve je u redu.

ZeX

13.01.2017. 19:41
Ovo nije tačno. OK je korišteno u američkoj vojsci da označi da nema žrtava na fr

Šporet

11.01.2017. 14:08
Nije tačno
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.