InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ove kultne pesme zapravo skrivaju istinite priče

Izvor: B92
11.01.2017 09:26
0

Tekstopisci inspiraciju često pronalaze i u stvarnom životu - a ove istinite pesme su bile pravi hitovi.FOTO: pixabay.com

Ovo su neke od pesama koje su zasnovane na istinitim pričama o ljubavi, gubicima i sudbini. One i danas spadaju u najromantičnije pesme, kojima se uvek rado vraćamo.

Indeksi: Bacila je sve niz rijeku

Ova slavna balada govori o velikoj ljubavi frontmena Davorina Popovića prema javnosti nepoznatoj devojci iz Sarajeva. Njihova ljubavna veza je bila ozbiljna, ali dogodilo se dete koje nisu planirali. Devojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života. Navodno je decenijama posle Popović uočio tu devojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom i uzaludno ju je tražio. Autor muzike pesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno. 

"Nosila je našu ljubav našu sreću prvi cvijet 

Bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet 

A noćas ako sluša nek čuje bol 

U pjesmi koju pjevam njoj, samo njoj 

Zauvijek neka nosi na srcu znak 

Život je jedan ona bacila."

Prljavo kazalište: Tu noć kad si se udavala

Prema priči, Jasenko Houra iz slavnog benda imao je devojku koju je mnogo voleo. Budući da je morao da ide da odsluži vojni rok, pitao ju je hoće li mu biti verna i čekati ga, na šta je ona pozitivno odgovorila. Ali, nakon što se vratio, njegova ga draga nije čekala, već je spremala svadbu, ali s drugim. 

"Tu noć kad si se udavala 

Nitko ne zna zašto si plakala 

Ili ti je kroz glavu prošlo sve. 

Tu noć kad si se udavala 

Mene pijanog su odnijeli 

Moji prijatelji, vjerni psi 

Do jutra me tješili"

Prljavo kazalište: Ruža hrvatska

Nisu samo devojke i žene bile inspiracija tužnim pesmama. Jasenko Houra je pesmu "Mojoj majci" ("Ruža hrvatska“), koju peva Prljavo kazalište, posvetio svojoj mami Ruži nakon smrti. Iako su postojale spekulacije da je pesmu, čiji stihovi glase "zadnja ruža hrvatska" posvetio političarki Savki Dapčević-Kučar, Houra je izjavio: "Ja sam puno pričao o Ruži, i o tome kako je nastala pesma, i o tome svemu zajedno i to je pesma za moju mater pokojnu. Za mene je ona nešto više u životu i naprosto neka tako i ostane".

Boris Novković: Tamara

Ko mi tebe uze Tamara - bio je vapaj pevača Borisa Novkovića, koji nije konretno patio za Tamarom, ali je saosećao s bolom prijatelja koji je voleo Tamaru. Njihova veza se prekinula i on je neizmerno patio za njom. Prema rečima samog pevača, prava Tamara se prepoznala u pesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pesmu. 

"Noćas sam ti opet sam 

da me barem nešto udari 

biće rata, kažu svi 

al ja ću umrijetiod ljubavi 

Ko mi tebe uze, Tamara 

prodala si suze drugima"

Zdravko Čolić: Ona spava

Ova pesma navodno opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine, kad se devojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera, kako bi pobegla od pet nasilnika koji su hteli da je siluju. Tamo ju je jedan poznanik doveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu devojku koja ima stroge roditelje da izađe van, činivši mu tako uslugu. Nakon što je shvatila da nema devojke i koje su im namere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savest. Nisu želeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija - kako bi obranila svoju čast. Tekst je delo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon te velike tragedije, tamo su organizovane i demonstracije jer je ceo slučaj šokirao tadašnju jugoslovensku javnost. 

"Nikad više snene oči, 

nikad više crne kose, 

nikad više noge bose što je nose, 

što je nose 

neće vidjet smiraj dana 

ona spava, ona spava. 

Nek umuknu sva zvona, 

da ne zvone, da ne zvone 

ustrijelite sve ptice, 

da ne lete, da ne lete 

i okujte sva mora 

da ne šume, da ne šume."


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.