InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zadužbinarstvo u Semberiji /VIDEO/

Izvor: RTRS
23.12.2016 12:56
1

Svi mi umiremo samo jednom, a veliki ljudi po dva puta: jednom kad ih nestane sa zemlje, a drugi put kad propadne njihova zadužbina“, napisao je Ivo Andrić u knjizi „Na Drini ćuprija“.FOTO: RTRSTradicija zadužbinarstva u Srba traje vijekovima. Još od podizanja Studenice, srpski narod je iznjedrio mnoge ktitore, podvižnike i dobrotvore - nesebične ljude koji su promišljali budućnost svog roda.

U Srbiji je registrovano oko hiljadu fondacija i zadužbina. Arhiv Srbije čuva listu sa više od 400 zaveštalaca, u Univerzitetskom arhivu su akta 78 zadužbina i fondova, dok Arhiv SANU posjeduje listu od 59 zadužbinara i darodavaca.

Da li je u Semberiji bilo zadužbinara prije i poslije II svjetskog rata, ima li ih nakon posljednjeg rata, odgovore u reportaži Zadužbinarstvo u Semberiji traži autor Dražen Glišić.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Ljiljana

26.01.2017. 23:48
Bilo bi lijepo napomenuti da je u nasoj Semberiji bilo uvjek zaduzbinara,vecih ili manjih,ali njihova dobra dijela treba spomenuti kako bi i mlade generacije bile upoznate sa tim.Gospodin Aco Vidic iz Obarske je poznati imucni i ugledni domacin,koji je poklonio oko 100 dunama zemlje u centru Obarske,gdje je niklo naselje sa stanovnistvom izbjeglim iz ratnih podrucja 90-tih godina. To je veliki ljudski gest koji se ne smije zaboraviti,jer se ovaj velekodusni covjek vodio mislju da smo bogati onoliko koliko dajemo,i on je svojim cinom to i dokazao. Posto gospodin Aco nije imao djece zelja mu je bila da se osnovna skola u Velikoj Obarskoj zove po njemu,medjutim nazalost ta mu zelja nije ispunjena,da li zbog birokratskih zavrzlama ili domacih vlastodrzaca koji nisu imali sluha za jednog tako velikog humanistu.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.