InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

NISKA CENA IZBORA Prodaju glasove za sendviče i kafu

Izvor: Blic.rs
08.10.2016 20:00
1

Kampanja za protekle lokalne izbore u BiH bila je – najprljavija, ocena je nevladinog sektora, koji je pratio izborni proces.FOTO: Blic.rs

Fizički obračuni na sam dan izbora, intervenisanje specijalne policije u pojedinim opštinama, podmićivanje birača i podizanje međunacionalnih tenzija – samo je deo dekora ovogodišnjih oktobarskih izbora. Samo na osnovu ovih primera, stručna javnost upozorava da izborni proces u BiH tone sve dublje, a razlog za to treba tražiti u lošem izbornom zakonodavstvu.

Ogromna je želja za vlašću, a u svemu tome više se ne biraju sredstva za njeno osvajanje. Imao sam lično iskustvo gde mi je aktivista jedne partije došao pred vrata i doneo 200 grama kafe, ne bih li mu dao svoj glas. Kampanja postaje sve više prljava iz nemoći, jer političke stranke nemaju šta da ponude građanima. Moramo podići izborne cenzuse, i to ne da demolarišemo demokratiju, već da zanimanje političara ne bude prilika pojedincima samo da “siđu” sa biroa ili da jačaju svoje firme učešćem u vlasti – kaže konsultant u Centru civilnih inicijativa (CCI) Željko Ninković.

Uz Izborni, on smatra i da Krivični zakon mora da bude rigorozniji, a tužilaštva mnogo efikasnija.

- Nama je Izborni zakon zastario i dozvoljava svakome da se kandiduje za izbore. Trebalo bi, pre svega, uvesti veće kotizacije za kandidate – smatra Ninković.

Bivši član CIK BiH i predsednik Foruma građana iz Tuzle Vehid Šehić takođe se slaže da su protekli izbori “daleko od toga da kažemo da su bili pošteni”.

- Bili smo svedoci velike ponude i prodaje i kupovine glasova, a da ne govorimo o malverzacijama gde su se nekim kandidatima dodavali glasovi. Izbori su pali i u senu nemilog događaja u Stocu, gde je došlo do prekida glasanja, što se nije desilo u zadnjih deset godina. Mora se nešto menjati u Izbornom zakonu, kao i u aktima CIK. Najbitnije je da se poveća odgovornost, bar onaj deo koji se tiče kazni u Izbornom zakonu – smatra Šehić.

Do glasova preko stomaka birača

Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom” kaže da je ova kampanja bila mnogo intenzivnija nego 2014. i da se zasnivala na manipulaciji izbornom voljom birača i izazivanju osećaja straha.

- Na 12 izbornih skupova zabeležili smo govor mržnje, deljenje poklona, a nekada čak i novca. Primetili smo da je na 120 skupova bila besplatna hrana, što nije zabranjeno, ali pokazuje čime se sve službe političke stranke. Bilo je i organizovanog prevoza birača na predizborne skupove, u 73 slučaja – kaže Jovanović.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari

Bijeljinac

30.10.2016. 11:50
A sta ce se rijesiti podizanjem cenzusa? Da se ne moze kandidovati neko ko nema milionski budzet kao vladajuce stranke i opet ostaje sve isto.
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.