FOTO: infobijeljina.com

U Semberiji je završena sjetva kukuruza i soje na dva ogledna polja u Amajlijama i Velinom Selu i jednoj parceli Poljoprivrednog dobra „Semberija“.

Promociju hibrida organizovao je Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u saradnji sa predstavnicima sjemenskih i hemijskih kuća. Cilj je, imajući u vidu sve sušnije godine i tropske temperature u vrijeme nalivanja zrna kukuruza, omogućiti ratarima razmjenu iskustava sa stručnjacima, predstaviti novitete i mijenjati navike proizvođača kako bi se postigli što bolji i kvalitetniji prinosi. 

Jedan od ogleda je postavljen na imanju Ilije Lazića iz Velinog Sela koji je kukuruzom zasijao 20 hektara. Zbog klimatskih promjena i visokih proljećnih temperatura, sjetvu počinjemo sve ranije, kaže ovaj ugledni semberski poljoprivrednik.   



- Tempertaure su u prvoj dekadi aprila dostizale i do 30 stepeni Celzijusa. Zemlja ima toplotu, ali bio je i manjak vlage, pa smo posijali da bar isklija i nikne. A iz godine u godinu sijemo hibride ranije grupe zrenja jer su se pokazali kao najbolji - kaže Lazić za portal InfoBijeljina. 

Optimalni agro rok za sjetvu kukuruza je od 10. do 25. aprila, ali na pojedinim parcelama zbog nedostatka vlage ova žitarica zasijana je polovinom marta. 


Doktor Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, kancelarija Bijeljina, kaže su ovog proljeća zabilježene temperature iznad višegodišnjeg prosjeka.

- Imali smo  od  pet do 10 centimetara isušeni sloj zemljišta, što zavisi od tipa zemljišta i predsvjetne pripreme. Ratari su bili prinuđeni posijati oranice znatno ranije kako bi biljke ipak iskoristile postojeću vlagu iz dubljih slojeva. Posljednje padavine dobro su došle kukuruzu zasijanom polovinom marta i koji je u fazi razvoja tri lista, ali i kukuruzu zasijanom u posljednih desetak dana jer će omogućiti brže klijanje i nicanje - kaže Zarić. 


Prema podacima resornog ministarstva, ogled kukuruza u Srpskoj postavljen je na 14, a makroogled soje na 4 lokaliteta. Zasijano je 90 sorti hibrida kukuruza iz 13 selekcijskih kuća.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )