FOTO: InfoBijeljina.com

Na području Grada Bijeljina u prosjeku se pedesetoro djece iskorišćavaju i zloupotrebljavaju za prosjačenje ili radnu ekploataciju. Ovo je jedan od najprisutnijih oblika iskorišćavanja djece, a milostinju na ulici uglavnom traže djeca iz romskih, višečlanih porodica.

Jedan od najčešćih oblika kršenja prava djece su i maloljetnički brakovi koje roditelji sklapaju u njihovo ime. 

Imajući u vidu da je ovu djecu teško skloniti sa ulice i izmjestiti iz disfunkcionalnih porodica jer ne postoji mjesto za njihovo adekvatno zbrinjavanje, na inicijativu Udruženja građana „Otaharin“  počela je izgradnja Prihvatilišta za djecu u riziku. Objekat površine 400 metara kvadratnih, kapaciteta 20 štićenika, gradi se u mjesnoj zajednici Pučile, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2025. godine. Projekat će koštati oko 750.000 maraka, a sredstva su obezbijedili Grad Bijeljina, švajcarski Karitas i Savjet Evrope. 


Stavljanjem u funkciju Prihvatilišta trebalo bi da budu spriječeni najteži oblici kršenja dječijih prava, naglašavaju u Udruženju građana „Otaharin“.  

Direktor ovog Udruženja, Dragan Joković kaže da djeca koja su zloupotrijebljena u svrhu prosjačenja, radne eksploatacije, dječijih ugovorenih maloljetničkih brakova ili na bilo koji drugi način, moraju imati gdje da se sklone dok institucije, sudstvo i tužilaštvo ne urade svoj dio posla. 


- Prošle godine smo prijavili 25, a spriječili samo jedno sklapanje maloljetničkog braka. Sada ćemo imati mjesto gdje možemo da smjestimo bilo koje ugroženo dijete i da mu pružimo dvadesetčetvoročasovnu brigu. Ta djeca bi mogla da ostanu od tri do 6 mjeseci  dok se ne nađe trajno rješenje – kaže Joković za portal InfoBijeljina.

Ova socijalna usluga je jedna od najznačajnijih za zbrinjavanje djece u riziku, ocjenjuje zamjenica ombdusmana za djecu RS Jovanka Vuković.


- Najčešće su djeca na ulici bez adekvatnog roditeljskog staranja, u stanju socijalne potrebe, pa je rizik da budu žrtve nekih krivičnih djela ili da nakon 14 godina postanu i sami počinioci krivičnih djela. Prihvatilište će im obezbijediti higijensko-epidemiološku i zdravstvenu zaštitu, vaspitno-obrazovni proces i psiho-socijalnu podršku - kaže Vuković. 

Otvaranje Prihvatilišta za djecu u riziku olakšalo bi i rad Dnevnom Centru Udruženja „Otaharin“ koje svakdonevno pruža usluge za dvadesetoro mališana.

 

- Ovdje mogu da se okupaju, operu veš, imaju užinu. Učimo s njima kako bi lakše savladali nastavno gradivo, omogućavamo im da razvijaju talente - kaže  koordinatorica Dnevnog centra “Otaharin” Sanita Smajić. 


Prihvatilište za djecu u Bijeljini imaće regionalan karakter i pružaće usluge štićenicima sa šire regije čija je bezbjednost ugrožena i treba im interventan smještaj.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )