FOTO: wikipedia.org

Tesla je bio poznat po svom asketizmu i kontroli, a njegova prehrana i navike spavanja bile su dio njegove posebne filozofije života.

Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih izumitelja i vizionara 20. vijeka, bio je poznat po svojoj asketskoj prehrani koja se temeljila uglavnom na biljnoj hrani. Prema nekim izvorima, Tesla je prakticirao vegetarijanstvo većinu svog života, vjerujući da takva prehrana povećava njegovu energiju i poboljšava mentalnu fokusiranost.
 
U jednom intervjuu, Tesla je podijelio svoju filozofiju prehrane, ističući važnost odabira namirnica koje unosimo u tijelo.
 
“Hrana je možda najvažniji faktor koji utječe na našu sposobnost razmišljanja i kreativnost”, rekao je Tesla.
 
Iako je Tesla bio poznat po skromnosti i jednostavnosti u prehrani, nije se bojao eksperimentisatii. Neki izvori navode da je Tesla prakticirao kratke periode posta, vjerujući da to čisti tijelo i um od toksina, poboljšavajući mentalnu jasnoću.
 
Malo je spavao
 
Detalji o njegovoj prehrani često su tajnoviti i kontroverzni, ali mnogi istraživači slažu se da je Teslina skromna i biljna prehrana igrala ključnu ulogu u održavanju njegove vitalnosti i mentalne oštrine.
 
Kada je riječ o svakodnevnom rasporedu obroka, Tesla je imao neobične navike. Za doručak bi obično pio jednu do dvije šoljice toplog mlijeka i jeo nekoliko jaja. Za ručak često nije imao ništa, te se držao dva glavna obroka dnevno: doručka i večere. Za večeru bi jeo povrće i supu, a za međuobrok bi uzimao komad sira i obavezno jednu jabuku.
 
Tesla je bio poznat po svom asketizmu i kontroli, a njegova prehrana i navike spavanja bile su dio njegove posebne filozofije života. Ove navike, koliko god bile nekonvencionalne, pridonijele su njegovoj nevjerovatnoj kreativnosti i sposobnosti da osmisli ideje koje su promijenile svijet.
 
U suprotnosti s uobičajenim preporukama da ljudi trebaju osam sati sna dnevno, Tesla je rijetko spavao i tvrdio da mu nedostatak sna nije smetao. Njegova praksa sna bila je neobična, a ljekari su sugerisali više sna za održavanje zdravlja. Ipak, Tesla je tvrdio da mu je samo nekoliko sati sna dovoljno da se osjeća potpuno napunjenim energijom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )