InfoBijeljina
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zadužbinarstvo u Semberiji /VIDEO/

Izvor: RTRS
23.12.2016 12:56
0

Svi mi umiremo samo jednom, a veliki ljudi po dva puta: jednom kad ih nestane sa zemlje, a drugi put kad propadne njihova zadužbina“, napisao je Ivo Andrić u knjizi „Na Drini ćuprija“.FOTO: RTRS

Tradicija zadužbinarstva u Srba traje vijekovima. Još od podizanja Studenice, srpski narod je iznjedrio mnoge ktitore, podvižnike i dobrotvore - nesebične ljude koji su promišljali budućnost svog roda.

U Srbiji je registrovano oko hiljadu fondacija i zadužbina. Arhiv Srbije čuva listu sa više od 400 zaveštalaca, u Univerzitetskom arhivu su akta 78 zadužbina i fondova, dok Arhiv SANU posjeduje listu od 59 zadužbinara i darodavaca.

Da li je u Semberiji bilo zadužbinara prije i poslije II svjetskog rata, ima li ih nakon posljednjeg rata, odgovore u reportaži Zadužbinarstvo u Semberiji traži autor Dražen Glišić.


Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.Komentari
Ostavite komentar
Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala InfoBijeljina. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i vulgarnog izražavanja. Portal InfoBijeljina zadržava pravo da obriše komentar bez bilo kakve najave i objašnjenja. Širenje mržnje putem komentara biće prijavljeno i praćeno. Korisnici pod istim IP adresama koji koriste različita imena biće tretirani kao organizovana grupa, te će isti biti prijavljeni.