FOTO: printscreen/N1

Rudar Asim Šehanović još nije pronađen nakon što se obrušila zemlja u Rudniku lignita "Mramor", ali akcija spasavanja neće se prekidati, potvrdio je generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Sanel Buljubašić.

"Radiće se i druga i treća smjena. Nema prekida akcije spasavanja, ali mora se voditi računa i o ljudima koji učestvuju. Nadamo se i molimo da ćemo uspjeti doći do komorata i spasiti ga. Za sada je to jako teško i nezahvalno prognozirati", naglasio je Buljubašić.
 
Buljubašić je istakao da je situacija veoma teška, te da se sve radi u skladu sa rudarskim pravilima i pod inspekcijskim pravilima federalnog inspektora za rudarstvo.
 
"Praktično se otkopavanje radi bez prekida i pokušava se doći do komorata", rekao je Buljubašić za federalne medije.
 
Predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji BiH /FBiH/ Sinan Husić danas je rekao da je u narednih 16 časova bitno osigurati teren koji su danas "osvojili".
 
Do obrušavanja zemlje došlo je juče kada je zatrpan Šehanović, koji je bio prvi kopač i ostao je zatrpan u jami 170 metara ispod zemlje.
 
Spasioci su danas pronašli alat kojim je radio, što bi trebalo značiti i da je zaglavljeni rudar negdje u blizini. Nakon daljeg pokušaja spasilaca došlo je do ponovnog obrušavanja zemlje.
 
Rudnik lignita "Mramor" djeluje u sastavu Rudnika uglja "Kreka" i kao takav jedini vrši eksploataciju podzemnim putem, odnosno silaskom rudara u jamu.
 
U ovoj jami je 2020. poginuo jedan rudar, dok se u jami Dobrnja Jug, udaljenoj nekoliko stotina metara, prije 34 godine dogodila najveća rudarska nesreća na ovim prostorima, kada je smrtno stradalo 180 rudara.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )