FOTO: infobijeljina.com

Poznato je da, pored brojnih radnika porijeklom iz BiH, koji grade širom Evrope i svijeta, izvan BiH posluju i pojedine bh. firme, ali je njihov posao i pored inflacije smanjen, pokazuju statistički podaci koje je analizirala InfoBijeljina.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, vrijednost izvršenih radova u 2023. godini manja je za nešto više od dva odsto u odnosu na 2022.

"Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u 2023. godini 41 odsto radova se odnosi na objekte visokogradnje, a 59 odsto radova na objekte niskogradnje", naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Visokogradnja je, kada je riječ o bh. kompanijama, zastupljena jedino u zemljama Evrope, a niskogradnja je takođe zastupljena najviše u zemljama Evrope, dok dva procenta otpada na afričke države.

Kada je u pitanju vrijednost izvršenih građevinskih radova bh. firmi u inostranstvu, ona je u 2023. godini iznosila 117.181.000 KM. Godinu ranije, odnosno u 2022. riječ je o vrijednosti od oko 119.806.000 maraka.

U 2023. godini firme iz BiH su gradile u brojnim evropskim zemljama, kao što su Hrvatska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Švedska itd. U Africi su naša preduzeća poslovala u Alžiru i u Libiji.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )